Zdrav odnos
s novcem

Istražili smo koliko će Vas u 2023. koštati opremanje školarca

Istražili smo koliko će Vas u 2023. koštati opremanje školarca

Počela je nova školska godina, a time dolazi i već pomalo tradicionalni zadatak – opremanje školaraca. Svake godine roditelji se suočavaju s pitanjem koliko će ih ovoga puta koštati opremanje djeteta za školu, posebno u doba visoke stope inflacije.

Gotovo svi gradovi u Hrvatskoj i ove godine osigurali su osnovnoškolcima besplatne udžbenike što će zasigurno biti veliko olakšanje na novčanike roditelja. No što je s ostalom opremom?

Foto: Pexels

Školske knjige

Ukoliko ne ostvarujete pravo na sufinancirane ili besplatne udžbenike, računajte da će nabavka novih koštati između 100,00 i 200,00 eura. Način na koji možete uštedjeti novac je da potražite rabljene knjige od prošlih generacija ili obiđete antikvarijate koji često nude školske knjige po vrlo pristupačnim cijenama.

Školska torba, odjeća i obuća

Ukoliko za svog školarca tražite ergonomsku torbu s reflektirajućim oznakama, savjetovanu od strane fizijatra, za nju će biti potrebno izdvojiti i do 120,00 eura, dok je standardne ruksake moguće pronaći od već od 20,00 eura.

Također, početkom nove školske godine Vašem će mališanu biti potrebna nova jesenska i zimska odjeća, nepropusne tenisice, papuče i bijela majica za tjelesni što će Vas koštati oko 200,00 eura za kupovinu u trgovinama kao što H&M, Reserved ili Zara.

Školski pribor

Za pernicu, pisaći pribor, gumice, bilježnice, likovnu mapu, omote, vodene boje, tempere, kistove i ravnala ove će godine biti potrebno izdvojiti između 40,00 i 60,00 eura, a ukoliko je djetetu potreban kvalitetan kalkulator, njegove cijene kreću se od 15,00 pa do čak 40,00 eura, ovisno o funkcijama.

Usporedba osnovnoškolca i srednjoškolca

Uzmimo za primjer prvašića. 2023. godine ima pravo na besplatne udžbenike, potrebna mu je kvalitetna, ergonomska školska torba, pisanke i crtanke, novi školski pribor, papuče i nova odjeća:

 • Školska torba: 120,00 eura
 • Pernica i pisaći pribor: 20,00 eura
 • Crtanke i pisanke: 8,00 eura
 • Omoti i naljepnice za bilježnice: 6,00 eura
 • Pribor za likovni: 20,00 eura
 • Školske papuče: 10,00 eura
 • Toplija odjeća: 200,00 eura
 • Nepropusne tenisice: Između 50,00 i 100,00 eura

Osnovnoškolac ukupno: Između 434,00 eura i 484,00 eura

Srednjoškolci uglavnom nemaju besplatne udžbenike, često preferiraju klasične ruksake i u školama ne nose papuče. Potrebna im je manja količina likovnog pribora, ali i veća količina bilježnica, imaju više predmeta i profesori će od njih zatražiti kvalitetan kalkulator.

 • Rabljene knjige: 100,00 eura
 • Ruksak: 40,00 eura
 • Pernica i pisaći pribor: 10,00 eura
 • Bilježnice na crte i kvadrate: 30,00 eura
 • Kalkulator: 30,00 eura
 • Toplija odjeća: 200,00 eura
 • Nepropusne tenisice: Između 50,00 i 100,00 eura

Srednjoškolac ukupno: Između 460,00 i 510,00 eura

Već je sada vidljivo da su cijene zbilja paprene, ali i da uključuju osnovne potrepštine za početak nove školske godine. Ako dijete tek kreće u školu, potrebni su mu radni stol i stolica, možda ga planirate upisati u boravak što će također predstavljati kontinuirani mjesečni trošak počevši od rujna, a vjerujem i da ćete mu priuštiti i novu frizuru za sretni početak. Kako god bilo, uživajte u tom procesu i svim doživljajima koji tek slijede, a mi Vam želimo puno sreće!

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Održana još jedna promocija knjige “Ne radi se o novcu, radi se o nama” u jedinstvenom ambijentu imanja KuSshh na Krku

Planirate investirati u obveznice? Evo koje biste pojmove trebali znati razlikovati ako ste potpuni početnik

Malene Rydahl: Istraživanja su pokazala da novac ne utječe na sreću kod samo 1% ljudi

Prijava za članice

Pretraga

znn