Zdrav odnos
s novcem

Žena je ženi podrška: Stvarne priče iz života

Žena je ženi podrška: Stvarne priče iz života

Razmišljam danas o svim ženama koje su oblikovale moju sadašnjost i pomogle mi da gradim budućnost. Bilo ih je puno i svakoj od njih bi se zahvalila, a danas ću izdvojiti pet žena i lekcije koje sam naučila od njih.

1. Intuicija je alfa i omega!

Moj draga mentorica Draženka Andrašek me prije puno godina naučila da je intuicija alfa i omega u donošenju svih poslovnih i životnih odluka. Intuicija je ona podsvjesna/nesvjesna razina nas koja nam pokušava dati do znanja da je primijetila nešto pozitivno ili sumnjivo, a što je nama užurbanima/zaljubljenima/sretnima/tužnima možda na prvu promaklo. I znate što? Nakon svih dosadašnjih životnih lekcija, mogu reći da me intuicija nikad nije prevarila.

2. Kompromis nije pobjeda, već poraz!

Prije dvije godine sam kroz mentorstvo Žene i novac kluba imala priliku porazgovarati s predivnom i inspirativnom psihoterapeutkinjom Mirtom Fraisman Čobanov koja je rekla puno sjajnih poruka, ali jedna mi je posebno ostala u sjećanju, a to je da kompromis nije pobjeda, već poraz. S obzirom da sam u podznaku diplomat, bilo mi je to nespojivo s dotadašnjim shvaćanjem kompromisa kao alata za rješavanje teških ili manje teških situacija. No, Mirta je bila u pravu…

Kad ste u pravu, ne pristajte na kompromis jer to samo znači da odustajete od svojih principa i vrijednosti. Ili kako bi Harvey Spectar rekao: I could agree with you, but then both of us would be wrong, (mogao/la bih se složiti s tobom, ali to znači da ćemo oboje biti u krivu).

3. Nemoj biti muha, budi pčela!

Krenula sam u poduzetništvo prije 11 godina kao one woman band i premda sam uvijek imala potporu svojih belgijskih poslovnih partnera, ipak sam se ponekad osjećala izgubljeno i usamljeno. Tada i pogotovo, a i kasnije, mi je puno pomogla jedna od mojih, rekla bih, životnih mentorica, Gordana Rogić. Ne, Gordana nije bila samo naša knjigovođa, to je bila osoba koja je uvijek znala reći pravu riječ i svaka kava s njom je bila izvor životnih mudrosti.

Jednom prilikom, dok sam bila izgubljena u užurbanom tempu poslovnih obaveza, me pogledala u oči i rekla Nemojte biti muha, budite pčela!. Drugim riječima, birajte poslove koje ćete raditi (radite na onome što pravi „med“ – donosi profit/mir/zadovoljstvo/osobni ili poslovni rast i razvoj) i imajte uvijek, ali baš uvijek pozitivan stav (oprostite na izrazu, ali ne seri*e“ po drugima, nego proizvodite med).

4. Ne šparaj na dječjim cipelama, ženskim grudnjacima i muškim gaćama!

Moja divna mentorica iz razdoblja prvog službenog posla – Anamarija Popović je isto nepresušni izvor mudrosti, ali jedne rečenice se počesto sjetim: Ne šparaj na dječjim cipelama, ženskim grudnjacima i muškim gaćama! Možda zvuči smiješno na prvu ili čudno, ali zapravo ovo govori o tome koliko je kvaliteta bitna i koliko je bitno odrediti prioritete. Često si u životu ne možemo baš sve priuštiti i tada je bitno znati odrediti prioritete i na njih se fokusirati odnosno postaviti kvalitetne temelje.

5. Ne moraš imati sve i odmah!

I najvažnija mentorica u mom životu je moja jedna i jedina i jedinstvena – mama. Žena koja je uspjela stvoriti čudesa iz ničega, žena koja se uvijek kao lavica borila i koja već 65 godina nikad nije posustala i odustala od snova. Mama je bila učiteljica razredne nastave i nemoguće je pobrojati sve životne lekcije i poruke koje mi je prenijela, ali jedna je uvijek bila konstantna: Ne moraš imati sve i odmah!

Foto: Ana-Marija Špicnagel s majkom

Često kao osnovnoškolka i srednjoškolka nisam dobila sve što sam htjela i tada mi to naravno nije bilo po volji. No, vremenom shvatiš da je mama bila u pravu – strpljenje je vrlina. Kad nešto strpljivo iščekuješ, onda se tome i veseliš (neovisno radi li se o novim cipelama ili rješavanju stambenog pitanja ili ljubavnog statusa), cijeniš to više, sretan si kao malo dijete – a to je upravo ono što nam danas u toliko materijaliziranom društvu nedostaje.

Sretan vam Dan žena!

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi
linkedin-profil

Ako tražite posao, pazite na ove 3 tipične greške na LinkedInu

Koliko koštaju estetski tretmani?

Kako nas je fenomen Baby Lasagne podsjetio da uvjerenja o novcu nisu točna?

Prijava za članice

Pretraga

znn