Zdrav odnos
s novcem

Kako napisati i objaviti knjigu u 28 dana?

Kako napisati i objaviti knjigu u 28 dana?

Kristina Ercegović poznata poduzetnica i osnivačica portala Mojnovac.hr oduševila je javnost nakon što je u 28 dana napisala i objavila 6. knjigu pod naslovom Ne radi se o novcu, radi se o nama. Evo što je bila inspiracija, zašto još jedna knjiga o novcu, ali i koji su planovi za budućnost!

  • Kristina, napisala si knjigu u 7 i izdala je u rekordnom roku od 28 dana? Svi se pitaju kako?

Kristina: I prethodne dvije od ukupno 6 sam napisala u 5 do 7 dana, samo je ekipa dalje bila sporija u svom dijelu rada pa je proces izdavanja trajao duže. 🙂

Naime, ja pišem doslovce kad me lupi inspiracija. Prije nekih pola godine došao je naslov knjige i otišla sam ciljano na vikend u Ogulin da pišem, no napisala sam ravno – naslov. Dakle ništa. Dan nakon Božića, jednostavno su riječi počele dolaziti i teći. To će razumjeti samo oni koji pišu, kao da ti netko sjedi na lijevom ramenu i diktira.

Na meni je bilo samo da zapisujem. I jesam 7 dana po cca 5-6 sati dnevno. Ruke su me boljele još nekoliko tjedana, no vrijedilo je.

I lektorica, kolegica Željka Maras i urednica Jelena Bračun obavile su temeljito (duplo) i brzo i kvalitetno svoj dio posla, a sa stručne strane kvalitetne inpute nakon detaljnog pregleda dali su mi Vjeko Peretić, vlasnik Pro grupe koji se bave savjetovanjem i posredovanjem oko dobivanja kredita i uzimanja osiguranja, Toni Milun, pionir financijske pismenosti u Hrvatskoj, poznati investicijski savjetnik i broker Ivan Stojanović, mojoj supervizorici i mentorici iz područja sistemskih konstelacija za dio knjige koja pokriva transgeneracijske obrasce i naslijeđena uvjerenja o novcu – Amika Tomčić. Posebna zahvala Branki Novosel čiji smo članak o edukaciji djece o novcu koristili kao prvi od dva dodatka u knjizi.

Na kraju, uz pomoć najbrže tiskare OG grafike iz Ogulina s kojima godinama surađujem, knjiga je za 28 dana bila u mojim rukama.

Knjiga na kraju ima osam poglavlja i dva dodatka – kako otvoreno razgovarati o novcu s partnerom/icom jer je nažalost novac najčešći razlog svađa i prekida te kako poučiti djecu o novcu, ovisno o njihovoj dobi. Iako novac poznaje spol, izbacila sam poglavlje o ženama i novcu, koji se trebao zvati Ne moram pitati muža jer sam vidjela da naše tržište još nije spremno i da sam opet ispred vremena. A obično jesam i nekad plaćam preveliku cijenu za to, pa ću ovaj puta preskočiti.

Foto: Promocija knjige “Ne radi se o novcu, radi se o nama” – Željka Maras, Jelena Bračun, Kristina Ercegović, Vjeko Peretić, Alis Marić i Ivan Stojanović

  • Zašto još jedna knjiga o novcu?

Kristina: Zato što je ova jedina koja ima holistički pristup, domaća je i na svima razumljiv način, jednostavnim rječnikom objašnjava sve aspekte novca i daje pregled što nam je sve od proizvoda i usluga dostupno na domaćem tržištu i čemu što služi. Knjigu mogu razumjeti i tinejdžeri i umirovljenici, ne samo radno aktivni stanovnici.

Foto: Kristina Ercegović na promociji knjige “Ne radi se o novcu, radi se o nama” 

  • Možeš li izdvojiti neke glavne poruke iz knjige?

Kristina:

  • Pitanje novca nikad nije samo pitanje novca.
  • Ako mi ne upravljamo novcem, novac će upravljati našim životima, često i na način na koji nam se možda neće svidjeti.
  • Ne radi se o tome koliko zarađujemo, nego kako upravljamo onim što imamo.
  • Novac nije najvažnija stvar u našem životu, no moramo mu dati pravo mjesto jer on utječe na sve što nam je važno u životu.
  • Ključ zarade leži u osjećaju koliko mi mislimo da vrijedimo i da zaslužujemo.

 

  • Rekla si da si izbacila Žene i novac poglavlje iz knjige. U isto vrijeme si promijenila naziv portala. Zašto?

Kristina: Mojnovac domenu imala sam kupljenu već neko vrijeme i onda mi je oko Božića sve sjelo u glavi. Nisam znala što s tim, a cijelo vrijeme omjer čitatelja je 40 posto muškarci, 60 posto žene.

Portal smo preimenovali u mojnovac.hr i tu nam je fokus na zdrav odnos s novcem – portal je za osobne financije i pokriva dio poslovnih financija malih poduzetnika. Ima holistički pristup i jedini je i jedinstven u tome.

Istovremeno smo zadržali Žene i novac kao ime VIP kluba i za sve aktivnosti koje su rezervirane samo za naše članice, financijski neovisne žene. Aktivnosti su brojne – eventi, edukacije, poslovni retreati, networking, podrška, prava zdrava ženska energija i nove poslovne mogućnosti. Zabluda je da su naše članice samo poduzetnice. Nisu, već sve žene koje zarađuju same svoj novac.

Foto: 5. Žene i novac VIP retreat u Dalmaciji 

  • Tko se može priključiti u VIP klub?

Kristina: Sve žene koje su financijski neovisne – dakle koje same zarađuju svoj novac. Koje ne moraju pitati muža mogu nam se javiti, no idealno je da nam dođu na poziv ili preporuku neke od naših postojećih članica, a ako nam se same jave, kroz proces razgovora i selekcije vidjet ćemo jesmo li dobar spoj.

Bitno je da žele raditi na promjeni svog odnosa s novcem na bolje, još više zarađivati, mudrije investirati i kreirati nove poslovne prilike i za sebe i druge. Da su giveri, ne takeri, da žele rasti i razvijati se i poslovno i privatno.

  • Koji su ti planovi za dalje?

Kristina: Online edukacija na temelju knjige (za članice Žene i novac VIP kluba ona će biti uključena u cijenu članarine kao i cijela Žene i novac akademija).

Nastavak edukacije za zaposlenike kompanija o novcu uživo (57% zaposlenika prema svjetskoj PWC studiji izjavilo je da im je novac glavni izvor stresa na poslu i da u prosjeku provode 3 do 4 sata upravljajući s novcem tjedno, pa mudri i odgovorni poslodavci ulažu u ovu edukaciju. Sve što sam odradila imamo odlične povratne informacije).

Autorska radionica o novcu koja će uključiti moje znanje sistemskih konstelacija i pokrivati i osvještavati najdublja nesvjesna i transgeneracijska uvjerenja o novcu koja nas koče i naravno mijenjati ih.

  • Koje si ti pogreške napravila s novcem?

Kristina: Koje nisam! 🙂

  • Koji bi ključan savjet o novcu dala drugima?

Kristina: Imajte uvijek svoj tzv fuck off money i dovoljne zalihe istog – da vas nitko ne može držati u šaci ni poslovno (da možete dati otkaz šefu ili klijentima ako ste sam svoj gazda) ni privatno (da netko ne pomisli da ima moć nad vama).

  • Osim svoje, koje bi još knjige o novcu preporučila?

Kristina: Naravno Bogat otac, siromašan otac, ali i Obilje, Igra života i meni najdraža – Sretan novac od Kena Honde.

Foto: Privatna arhiva Kristine Ercegović

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Koliko koštaju estetski tretmani?

Kako nas je fenomen Baby Lasagne podsjetio da uvjerenja o novcu nisu točna?

HUDI organizira DigitalPub Day 2.0: Inspiracija, znanje i networking za digitalne stručnjake

Prijava za članice

Pretraga

znn