Zdrav odnos
s novcem

7 savjeta kako napisati životopis koji će privući potencijalne poslodavce

7 savjeta kako napisati životopis koji će privući potencijalne poslodavce

Kod traženja posla, CV je zasigurno prva karika u lancu zbog koje ćete se svidjeti poslodavcu te će vas uvrstiti u daljnji selekcijski postupak ili će jednostavno zaključiti da životopis nije dovoljno moderan ili dobro strukturiran.

Kako ostaviti dobar prvi dojam putem životopisa – saznajte u nastavku uz prijedloge koje je dala Sanja Damiani, poslovna savjetnica za promjenu karijere, strateško upravljanje zaposlenicima, executive coach za upravu i vlasnike malih i srednjih poduzeća te osnivačica novog projekta Brand New Me.

7 savjeta kako napisati dobar CV

1. Jednostavnost

CV treba biti jednostavan, no pokrivati najvažnije stvari.

Uvijek ističemo ono što znamo raditi ili sposobnosti koje imamo, a poslodavac ih traži. Svakako bih sugerirala da se fokusirate na ostvarene konkretne rezultate, a ne na opise poslova toliko, posebno ako imate jako puno staža.

Mogu govoriti u svoje ime, ali poslodavce svakako privlači sažet i kratak CV, s istaknutim postignućima te jako važno – gramatički i pravopisno točan, ističe Sanja.

2. CV prilagodite poslodavcu kojem ga šaljete

Ako se javljate poslodavcu direktno, onda je dobro ciljati na njihove temeljne vrijednosti koje i vi imate, a s njima dijelite. Zato dobro istražite poslodavca prije slanja prijave.

Svoj CV uvijek prilagodite poslodavcu kojem ga šaljete budući da vama pomaže da se istaknete, a poslodavcu štedi vrijeme, predlaže Sanja.

3. Navodite ključne riječi iz oglasa

Važno je također da budete iskreni, a opet da iskoristite zdravu logiku i ključne riječi iz oglasa jer neki poslodavci imaju računala koji rade predselekciju – kaže Sanja.

4. Duljina: Dvije stranice

Sanja navodi kako duljina CV-a ovisi o vašem prethodnom iskustvu i edukacijama, no svakako, treba paziti da ne prelazi dvije stranice.

Primjerice, sa životopisom ciljate na opise poslova koje ste već radili, a slični su poziciji na koju se prijavljujete.

Iako vjerojatno imate bogato iskustvo još iz srednje škole, ona nisu toliko bitna.

5. Modernizirajte ga putem nekog online alata

Ovisno o poziciji na koju se prijavljujete, dizajn CV-a treba biti prilagođen i (estetski) privlačan. Primjerice, Canva je odličan besplatni alat za izradu vlastitog CV-a u koji možete uključiti dio svoje kreativnosti.

Što se tiče Europassa, neki ga poslodavci izričito traže, no smatram da se kroz jednostavan, a opet upečatljiv dizajn, također možete i trebate istaknuti. To posebno vrijedi za osobe koje traže posao npr. u marketingu, komentira Sanja.

6. Poredajte informacije kronološkim redoslijedom

Sanja savjetuje da sve informacije poredate kronološkim redoslijedom.

Svakako treba uključiti formalne i neformalne edukacije – poredane kronološkim redom od one zadnje koju smo pohađali (npr. fakultet) prema prvoj (srednja škola, osnovna je nevažna osim ako želite istaknuti da ste živjeli u raznim državama npr. čime ističete svoju multikulturnost, fleksibilnost i slično).

Važno je da napišete radno iskustvo – također kronološkim redom.

Nakon toga napišite koje jezike poznajete, imate li vozačku dozvolu, priznanja, nagrade, hobije.

Također, redoslijed u životopisu možete pisati i ovisno o tome što želite istaknuti – pa tako, primjerice, kandidati koji imaju puno radnog iskustva, prvo pišu iskustvo, a potom edukacije.

7. Spremite ga u PDF formatu i ne zaboravite imenovati dokument

Sanja savjetuje da je CV najbolje spremiti u PDF formatu.

CV imenujte svojim imenom i prezimenom – što kandidati često zaborave – a iskusni regruteri takve detalje primjećuju. Možete ga spremiti u obliku: Ime_Prezime_CV ili Prezime_Ime_Životopis.

Ne zaboravite motivacijsko pismo

Također, važno je napomenuti i motivacijsko pismo.

Sanja predlaže da ga napišete (iako se možda ne traži u oglasu) jer vam ono daje priliku da se istaknete među drugim kandidatima te da naglasite nešto što u CV-u niste mogli.

Moje iskustvo govori da kandidati najčešće motivacijska pisma napišu vrlo šturo tako da dijelove samo prepišu s interneta – što baš i nije najmudrije s obzirom na to da se kroz njega možete istaknuti.

Motivacijsko pismo – kako sama riječ govori – treba istaknuti vašu motivaciju za radom baš kod tog poslodavca i baš na tim traženim poslovima. Dakle, trebate reći zašto je baš taj poslodavac vama idealan i zbog čega ste baš vi idealan kandidat za tu poziciju.

Stavite se u ulogu poslodavca i razmišljajte da je manje više te budite uporni jer traženje posla je također posao – i to ozbiljan posao, dodaje Sanja.

Dakle, za dobar CV je potrebno primijeniti ovih nekoliko savjeta – iskoristiti svoju kreativnost, napisati relevantne i zanimljive informacije jer je ipak CV nešto čime odajete prvi dojam svom potencijalnom poslodavcu.

 

Ako ste nezadovoljni svojom karijerom i postojećim poslom, Sanja Damiani, zajedno s Majom Puškarić, kroz novi projekt Brand New Me pomaže kandidatima da kroz osobni razvoj i ostvarivanje svojih potencijala te osobni brending na LinkedInu pronađu nove poslovne prilike.

 

Kontakt: Sanja Damiani, Vedas Consulting Group; sanja@vedas-consulting.hr

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

5 savjeta kako već danas smanjiti troškove kućnih ljubimaca

Evo kako organizirati vjenčanje uz minimalne troškove!

Održan 68. Business Cafe – Evo što je sve u Hrvatskoj moguće!

Prijava za članice

Pretraga

znn