Zdrav odnos
s novcem

Koliko zapravo košta ulaganje u svoje mentalno zdravlje kroz psihoterapiju?

Koliko zapravo košta ulaganje u svoje mentalno zdravlje kroz psihoterapiju?

U današnjem svijetu poduzetništva, gdje su zahtjevi visoki, a stres konstantan, ulaganje u svoje mentalno zdravlje postaje ključno za održavanje ravnoteže i uspjeha. Jedan od načina kako se suočiti s izazovima poduzetničkog života, a istovremeno brinuti o svojoj mentalnoj dobrobiti, jest putem psihoterapije. Muzikoterapija, jedna od kreativnih terapija, sve više privlači pažnju kao učinkovit način suočavanja s stresom i prevencije burnouta.

Cijene psihoterapije, uključujući i muzikoterapiju, variraju, a prosječna cijena iznosi oko 50 eura po satu. No, važno je naglasiti da je ulaganje u svoje mentalno zdravlje individualno iskustvo. Za neke, terapija jednom mjesečno može biti dovoljna kao prevencija, dok drugi možda trebaju više frekvencije posjeta kako bi se nosili s izazovima poduzetničkog života.

Muzikoterapija, kao suportivna terapija, može biti posebno korisna za pripremu i usklađivanje s radnim tjednom. Sudjelovanje u terapiji tjedno omogućuje poduzetnicima da unaprijed odrede i izbalansiraju radne obveze te osiguraju vrijeme za sebe. Muzikoterapija pruža prostor za filtriranje i kanaliziranje nakupljenih emocija, opuštanje i kreativnost, što je ključno za očuvanje mentalnog zdravlja u zahtjevnom okruženju poduzetništva.

Foto: Unsplash 

Kroz redovite seanse muzikoterapije, pojedinci mogu istražiti svoje unutarnje svjetove, izražavati svoje osjećaje i pronaći dublje značenje u svojim iskustvima. Muzika ima moć da oslobodi stres, potakne kreativnost i poveže nas s našim unutarnjim bićem. Kroz taj proces, poduzetnici mogu osnažiti svoju mentalnu otpornost i postati produktivniji i uravnoteženiji u svom poslovnom i osobnom životu.

Kada je riječ o psihoterapiji općenito, neki se odlučuju za pristupe koje se bavi transgeneracijskim traumama i traumama iz djetinjstva. Svaki pojedinac ima jedinstvene potrebe i izazove te je važno pronaći pristup koji odgovara osobnim ciljevima i situaciji.

Uzimajući u obzir individualne potrebe i preferencije, važno je istražiti različite pristupe psihoterapiji i pronaći onaj koji najbolje odgovara vašim ciljevima i situaciji. Bez obzira jeste li se odlučili za muzikoterapiju, kognitivno-bihevioralnu terapiju, transakcijsku analizu ili neki drugi pristup, ulaganje u svoje mentalno zdravlje je najvažnija investicija koju možete napraviti za sebe i svoju budućnost.

U zaključku, ulaganje u svoje mentalno zdravlje kroz psihoterapiju, uključujući muzikoterapiju, donosi neprocjenjive koristi. Balans između poslovnog i privatnog života ključan je za održavanje cjelovitosti i uspjeha, a muzikoterapija može biti važan alat u postizanju tog balansa. Ništa čime ulažemo u svoju mentalnu higijenu nije skupo, već je to ulaganje u zdravu i uspješnu verziju nas samih.

Autorica: Tena Duran, muzikoterapeutkinja

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Koliko koštaju estetski tretmani?

Kako nas je fenomen Baby Lasagne podsjetio da uvjerenja o novcu nisu točna?

HUDI organizira DigitalPub Day 2.0: Inspiracija, znanje i networking za digitalne stručnjake

Prijava za članice

Pretraga

znn