Zdrav odnos
s novcem

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Možda ste već čuli izreku “samo surfer poznaje taj osjećaj” – onaj koji vas obuzme kad prvi put uhvatite val. To jednostavno ispuni vaš um, ostavljajući vam malo prostora za razmišljanje o bilo čemu osim tom osjećaju i želji da ga ponovite. Na neki način cijeli vaš život usmjeri ka nastojanju da se što prije dočepate prilike za ponovno iskustvo na valovima.

Iako bi bilo lijepo pisati o surfanju, putovanjima na surferske destinacije, valovima, moru i nezaboravnim doživljajima sa surfanja, ono o čemu bi trebao biti ovaj članak je tzv. “surferski mentalitet” – kako ga ja vidim i primjenjujem u svom životu.

Prvo i najvažnije, za mene je život iskorištavanje prilika, povezivanje pravih točaka u pravo vrijeme. Kako biste došli od tih prilika i točaka za povezati, morate se izložiti, biti “tamo vani“. Neće biti prilika ako vaš život ostaje zarobljen u rutini od kuće do posla i natrag. Prevedeno na surferski mentalitet – kad god surfer ima priliku, on izlazi na more, iako uvjeti nikada nisu idealni. Surfer zna da je jedini način da ponovo osjeti taj osjećaj da uđe u more, da dođe među valove. Ne može uhvatiti niti jedan val ako sjedi na obali, ako nalazi izgovore i pronalazi prepreke na putu do tog iskustva.

Foto: Unsplash

Jedna od ključnih lekcija koje surferi nauče na valovima je prilagodljivost

Svaka lokacija za surf je jedinstvena, svaka ima svoje prednosti i mane. Svaki val je drugačiji, svaki zahtijeva poseban pristup, nosi određeni rizik, ali i mogućnost nevjerojatnih nagrada. Surferi su naučili prihvatiti promjene i prilagoditi se novim situacijama kako bi maksimalno iskoristili ono što im valovi nude. Ali isto tako su spremni preuzeti rizik kako bi doživjeli uzbuđenje i slobodu koje donosi surfanje.

Surfer zna da će ga ponekad valovi poklopiti, držati pod vodom i udarati o dno. Svjestan je da će možda izroniti samo da bi ga drugi val ponovno udario. Ali isto tako zna da ako u tim trenucima zadrži smirenost, strpljenje i prilagodljivost, podnijeti će te udarce i ponovo izaći na valove. Biti na valu i biti ispod vala je sve dio istog iskustva, a iskustvo je cjelovito samo ako iskusite oboje. Ova filozofija prenosi se na njihov pristup životu, gdje su spremni izaći iz svoje zone udobnosti kako bi postigli svoje ciljeve i ispunili svoje snove. Za njih, život bez rizika nije život.

Surferi uživaju u svakom valu kojeg uhvate, ali prihvaćaju i to da će često propustiti baš dobre valove. Isto tako znaju da uvijek dolazi novi val. Ponekad će biti dugih, mirnih razdoblja čekanja između valova. Strpljenje i pravilno pozicioniranje je sve što je bitno u trenutku kad sljedeći val, neizbježno, dođe. Ali i tada je potrebna razboritost u odabiru vala, prepoznavanju onog kojeg je bolje propustiti i onog kojeg se treba potruditi uhvatiti. Strateško pozicioniranje, razumijevanje okoline, prepoznavanje pravog vala, pravog trenutka i prave pozicije su sve važne lekcije koje vas surfanje nauči.

Surfanje zahtijeva potpunu prisutnost u sadašnjem trenutku

Dok su na valovima, surferi su potpuno fokusirani na svoje pokrete, okolinu i dinamiku valova. Nema puno prostora za razmišljanje o nebitnim stvarima, brigama, obavezama. Ova vrsta svjesnosti, “ovdje i sada”, prožima i njihovu svakodnevicu, gdje su skloni uživanju u trenutku i malim radostima života. Surferi također jako cijene prirodu i sve ono što im priroda pruža. Znaju da je veća od njih samih, da ovise o njoj, kad god uhvate priliku uživaju u njoj i iskreno ju poštuju.

Surfanje podrazumijeva zajedničko iskustvo s drugim surferima

Surferi cijene susretljivost i podršku svojih kolega te shvaćaju važnost međusobnog uvažavanja, ne samo na valovima, već i u svakodnevnom životu. Surferi se drže takozvane „surferske etike“, slijede pravila ponašanja na valovima i ono što je najvažnije, prepuštaju val onom tko se u pravom trenutku bolje pozicionirao. Surferi se vesele tuđem uspjehu i fenomenalnom iskustvu dobro odsurfanog vala, a osuđuju sebično uskakanje na tuđi val, smetanje i neobazrivost.

Možda je tajna istinskog zadovoljstva i slobode upravo u usvajanju surferskog mentaliteta. Uživajte u svakom trenutku, budite spremni prilagoditi se promjenama, budite svjesni da uvijek dolazi novi val i prepustite se iskustvu kad god uhvatite priliku – možda će baš idući val biti onaj vaš najbolji dosad! 😉

Foto: Biljana Cerin

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Plaću skrivamo kao zmija noge – čak i od partnera

Martina Drezga: Novac mi nikad nije u fokusu, on je posljedica rada, inspiracije i kreacije

Evo kako se mediji obraćaju ženama i zašto je to pogrešno

Prijava za članice

Pretraga

znn