Zdrav odnos
s novcem

Zašto je psihologija u investiranju toliko bitna?

Zašto je psihologija u investiranju toliko bitna?

Ne mogu ti reći kako se brzo obogatiti; mogu ti samo reći kako brzo postati siromašan: tako što ćeš se pokušati brzo obogatiti.André Kostolany, burzovni špekulant

Došao je i taj trenutak. Napokon ste riješili stvari sami sa sobom i pokrenuli ste se. Posložili ste školski plan investiranja u kojemu su definirani vremenski horizont ulaganja, okvirni očekivani prinos kao i vlastita tolerancija na prihvatljivu razinu rizika. Otvoren je i brokerski račun, napravljen depozit i prvi ETF-ovi su kupljeni.

Trenutna situacija vam je odlična, imate riješeno stambeno pitanje, dobro plaćeni posao i napokon se možete pobrinuti za svoju financijsku budućnost. Plan je investirati u ETF-ove jednokratno određenu sumu novaca i držati pozicije idućih 15-20 godina. I to je sve dobro. Međutim, ono na što niste računali je vaše ponašanje prilikom određenih događaja na tržištu i u stvarnosti to ponašanje je jedino na što možete utjecati u investicijskom procesu. A na što se točno misli, slijedi u nastavku teksta.

Riječ je o dva stvarna primjera, a imena su izmišljena

Ivica i Marica su odlučili da žele pasivno investirati na dugi rok i to novac koji im ne treba za život, a sve kako bi imali još bolju financijsku situaciju u budućnosti kada ne budu mogli raditi i zarađivati kao danas.

Marica ne zna gotovo ništa o ekonomiji, makroekonomiji, burzovnim pokazateljima i sličnim stvarima koje na prvu zvuče komplicirano i pametno (iako to nisu). Ali zna što točno želi od investiranja. I jer je pročitala da Warren Buffett kaže da su ETF-ovi najbolji alat za malog investitora na duge staze, i to prvenstveno ETF na dionički indeks S&P 500.

I tako Marica kreće sa svojom prvom kupovinom ETF-ova u veljači 2020. godine. A svi znamo što se dogodilo svega nekoliko tjedana kasnije. Potpuni kolaps ekonomskih aktivnosti uslijed korona krize, a samim time i ogroman pad burzi diljem svijeta. Crnilo na sve strane kao da sutra ne postoji. Slom svega.

Marica je uložila u najpoznatiji globalni burzovni indeks S&P 500 i svega 4 tjedna od početka svog investicijskog putovanja je bila u minusu preko 30%. Nije joj bilo lako, ali je znala svoj smjer i cilj pa je smogla snage da je trenutna situacija previše ne zabrinjava te je iskoristila zalihu novca koju je imala za nepredviđene situacije i kupila dodatnu količinu istog ETF-a. I dan danas drži svoju poziciju i ništa ne dira. Marica je oličenje pravog pasivnog investitora kojemu je mindset već sada priuštio jako dobar profit, a koji će protekom vremena biti još veći i veći. I najbitnije ali i najzanimljivije, po statistici, Marica će sa prosječno ostvarenim prinosom na S&P 500 biti bolja od 90% profesionalnih ulagača sa Wall Streeta kroz period od 10-15 godina.

Idemo sada vidjeti što je radio Ivica u svojoj investicijskoj priči. Ivica je krenuo sa ulaganjem početkom 2022. godine kada su indeksi bilo oko najviših razina. I za razliku od Marice, imao je 7-8 različitih ETF-ova u portfelju. Ulagački horizont mu je bio minimalno 15 godina i portfelj mu je bio prilično dobro diverzificiran kroz razne imovinske klase kao što su dionice, obveznice i plemeniti metali.

Ali za razliku od Marice koja se pokazala kao investitor koji zna okrenuti lošu situaciju na tržištu u svoju korist, Ivica je pokazivao stidljive znakove nestabilnosti i promjene mišljenja ovisno od okolnosti u kojima se tržište nalazi pa kada raste, onda bi dodavao još, a kada pada, onda bi najradije sve prodao i čekao bolju priliku. I sve je bilo dobro do početka studenoga 2022. kada je izašla vijest o dosta većem padu inflacije (u odnosu na očekivanja) u USA i taj dan poslijepodne su indeksi porasli 5-8%.

I ništa ne bilo bilo posebno u Ivičinoj priči da nije to jutro odlučio sve pozicije zatvoriti i isplatiti novac. Razlog? Medijski crni članci o slomu ekonomije kakvu poznajemo, ratu, inflaciji, poremećenim lancima nabave u svijetu i ostalim katastrofama.

Rezultat? U idućih godinu i pol propustio je zaraditi oko 50% koliko su u prosjeku porasli ETF-ovi koje je imao u portfelju. S tim da smo zaboravili spomenuti da Ivica zna jako puno o ekonomiji, makroekonomiji, burzovnim pokazateljima i sličnim stvarima i djelovao je dosta samouvjereno kada bi o tome pričao.

Možda da je poslušao stihove “Marica zna” bi puno bolje prošao.

Koji od ova dva investitora ste vi? Ili još bolje, razmislite o tome koji investitor biste vi htjeli biti. Stabilni ili labilni? Jer posljedice svojih odluka ćete jedino vi baštiniti. S prekaljenim burzovnim špekulantom, Andréom Kostolanyjem smo krenuli u ovaj teksta pa ćemo s njim i završiti: Na burzi se dogodi svega 10% stvari. Preostalih 90% ovisi kako ćemo reagirati na ovih 10%.

Sve navedene informacije služe samo u edukativnu i opće informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski, pravni, računovodstveni ili porezni savjet ili ponudu/preporuku za kupnju ili prodaju ili držanje bilo kojeg vrijednosnog papira ili investicijsku strategiju. Autora članka u kojima iznosi svoja mišljenja i gledišta se odriče bilo kakve odgovornosti za Vaše akcije i postupke na temelju članaka.

Za investicijski savjet, obratite se svom investicijskom savjetniku za specifične financijske savjete prilagođene vašim osobnim okolnostima i potrebama. Stvarni prinosi mogu se razlikovati od statističkih prinosa i ostvareni prinosi u prošlosti nisu nikakva garancija budućih prinosa. Svako ulaganje je rizično i moguć je gubitak cjelokupnog uloga, pa i više od toga ako koristite financijsku polugu (margin račun) od brokera. Pamet u glavu!

Tekst je preuzet s tjednog newslettera brokera Ivana Stojanovića.

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Što o zapošljavanju moraju znati poduzetnici koji zapošljavaju 1. put, ali i 31. put: Ovo vjerojatno niste znali

Nemaju ni 30 godina, a njihovi biznisi rasturaju: Upoznajte mlade poduzetnice Anu Hrgovčić i Mirnu Matković

brend-prirodne-kozmetike

7 koraka kako izgraditi vlastiti brend prirodne kozmetike

Prijava za članice

Pretraga

znn