Zdrav odnos
s novcem

Uskrs je prošao, ali ostaci nisu otpad: Pametni trikovi za čuvanje hrane i novčanika

Uskrs je prošao, ali ostaci nisu otpad: Pametni trikovi za čuvanje hrane i novčanika

Dok se blagdanski stol polako raščišćava, hladnjaci diljem Hrvatske počinju nalikovati skladištima – pune se kutijama s francuskom salatom, plastičnim posudama s kuhanim jajima, omotima oko šunke i zapečenih komadića pince. No, umjesto da danima jedemo iste kombinacije ili, još gore, bacimo hranu kad nam dosadi, postoji bolji način – onaj koji čuva naš novčanik, poštuje trud uložen u pripremu hrane, i – nije nevažno – donosi pravu kreativnu radost u kuhinji.

Foto: Pexels

Statistika koja otvara oči (i frižidere)

Prema podacima Europske komisije, prosječni Europljanin baci oko 131 kg hrane godišnje – od čega se velik dio odnosi upravo na višak kuhanih obroka. U Hrvatskoj se godišnje baci oko 71 kg hrane po osobi, što na razini kućanstava iznosi više od 400 milijuna eura gubitka. I to – u velikoj mjeri – potpuno nepotrebno.

Upravo zato, dan nakon Uskrsa idealno je vrijeme da razmislimo: što možemo učiniti s onim što već imamo?

Koliko dugo što može stajati u hladnjaku?

Pametna pohrana je prvi korak prema smanjenju otpada – i veća šansa da ćemo ostatke zaista i iskoristiti.

Namirnica Koliko dugo smije stajati u hladnjaku?
Kuhana šunka 3-4 dana (dobro zatvorena, u hermetičkoj posudi)
Kuhana jaja 1 tjedan (s ljuskom), 3 dana (oguljena)
Francuska salata 2-3 dana (zbog majoneze)
Pinca 4-5 dana (ako je u zatvorenoj posudi ili zamotana u foliju)
Pečenja / meso 3-4 dana
Riblja jela 1-2 dana

Savjet: Ako sumnjate u svježinu – miris i izgled su najbolji indikator. Ako nije sigurno – bolje ne riskirati.

Recepti za novi život uskrsne hrane

1. Quiche sa šunkom i povrćem

Ostatke šunke, nekoliko kuhanih jaja i čak i ostatke francuske salate (bez kiselih krastavaca) možete pretvoriti u odličan quiche.

Osnova:

  • 1 prhko tijesto (može i kupovno)

  • 3 jaja

  • 200 ml vrhnja za kuhanje

  • 150 g šunke (narezane na kockice)

  • Povrće po želji (grašak, mrkva – čak i iz francuske salate, mladi luk prepečen na maslacu)

  • Sir (gauda ili feta)

Pecite 30–40 min na 180°C. Poslužite toplo ili hladno.

2. Pinca puding s rumom i orasima

Ako je pinca malo presušila – savršena je za slaki “bread pudding”.

Sastojci:

  • Narezana pinca

  • 2 jaja

  • 300 ml mlijeka

  • Vanilija, rum, malo šećera

  • Šaka oraha ili suhog voća

Sve zaliti preko pince u posudi za pečenje i zapeći 25 minuta na 180°C. Poslužiti s kuglicom sladoleda ili malo šlaga.

3. Sendviči sa šunkom i jajima “na novo”

Kuhana jaja i šunka mogu postati savršeni sendviči: narežite ih, dodajte malo senfa, rukole ili rikule, kiseli krastavac i – voila!

4. Francuska salata u lisnatom tijestu

Ako vam je ostalo malo francuske, napunite svježe listove lisnatog tijesta, napravite male džepiće i ispecite 20 min na 200°C. Savršen snack!

Foto: Unsplash

Savjeti kuhara: Što kažu profesionalci?

Chef Dino Galvagno jednom je izjavio da „najbolja jela često nastaju iz ostataka – kad kuhar mora biti kreativan s onim što ima“. Isto potvrđuje i poznata food blogerica Sandra Rončević (O slanom & slatkom): “Reciklaža hrane nije samo trend, to je način razmišljanja koji se vraća korijenima – naši su djedovi i bake znali iskoristiti baš sve.

Ušteda kroz praktičnost

Ako redovito planiramo obroke i znamo kako pohraniti hranu, godišnje možemo uštedjeti i do 300 eura po kućanstvu, prema podacima Ministarstva gospodarstva. U vremenu kad inflacija i dalje pritišće obiteljske budžete, to nije mali iznos.

Pametno, ukusno i odgovorno

Uskrsni blagdani su vrijeme obilja – ali i prilika da učimo kako s tim obiljem postupati s poštovanjem. Ostatke ne trebamo gledati kao višak, već kao priliku za kreativnost. Svaki kolač od stare pince, svaki quiche od šunke i svaki zalogaj koji nije završio u kanti – mali je doprinos pametnijem društvu.

Jer hrana nije samo kalorija – ona je uspomena, trud i dašak ljubavi. I ne zaslužuje završiti u otpadu.

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Pad prinosa i sentimenta: Wall Street zatresao slab interes za državne obveznice

Društvene mreže koje prodaju: Mia Bezjak o fokusu, strategiji i poslovnoj slobodi

S&P 500 prekida niz dobitaka, obrambeni sektori u blagoj prednosti

Pretraga

znn