Dok se blagdanski stol polako raščišćava, hladnjaci diljem Hrvatske počinju nalikovati skladištima – pune se kutijama s francuskom salatom, plastičnim posudama s kuhanim jajima, omotima oko šunke i zapečenih komadića pince. No, umjesto da danima jedemo iste kombinacije ili, još gore, bacimo hranu kad nam dosadi, postoji bolji način – onaj koji čuva naš novčanik, poštuje trud uložen u pripremu hrane, i – nije nevažno – donosi pravu kreativnu radost u kuhinji.
Foto: Pexels
Statistika koja otvara oči (i frižidere)
Prema podacima Europske komisije, prosječni Europljanin baci oko 131 kg hrane godišnje – od čega se velik dio odnosi upravo na višak kuhanih obroka. U Hrvatskoj se godišnje baci oko 71 kg hrane po osobi, što na razini kućanstava iznosi više od 400 milijuna eura gubitka. I to – u velikoj mjeri – potpuno nepotrebno.
Upravo zato, dan nakon Uskrsa idealno je vrijeme da razmislimo: što možemo učiniti s onim što već imamo?
Koliko dugo što može stajati u hladnjaku?
Pametna pohrana je prvi korak prema smanjenju otpada – i veća šansa da ćemo ostatke zaista i iskoristiti.
Namirnica | Koliko dugo smije stajati u hladnjaku? |
---|---|
Kuhana šunka | 3-4 dana (dobro zatvorena, u hermetičkoj posudi) |
Kuhana jaja | 1 tjedan (s ljuskom), 3 dana (oguljena) |
Francuska salata | 2-3 dana (zbog majoneze) |
Pinca | 4-5 dana (ako je u zatvorenoj posudi ili zamotana u foliju) |
Pečenja / meso | 3-4 dana |
Riblja jela | 1-2 dana |
Savjet: Ako sumnjate u svježinu – miris i izgled su najbolji indikator. Ako nije sigurno – bolje ne riskirati.
Recepti za novi život uskrsne hrane
1. Quiche sa šunkom i povrćem
Ostatke šunke, nekoliko kuhanih jaja i čak i ostatke francuske salate (bez kiselih krastavaca) možete pretvoriti u odličan quiche.
Osnova:
-
1 prhko tijesto (može i kupovno)
-
3 jaja
-
200 ml vrhnja za kuhanje
-
150 g šunke (narezane na kockice)
-
Povrće po želji (grašak, mrkva – čak i iz francuske salate, mladi luk prepečen na maslacu)
-
Sir (gauda ili feta)
Pecite 30–40 min na 180°C. Poslužite toplo ili hladno.
2. Pinca puding s rumom i orasima
Ako je pinca malo presušila – savršena je za slaki “bread pudding”.
Sastojci:
-
Narezana pinca
-
2 jaja
-
300 ml mlijeka
-
Vanilija, rum, malo šećera
-
Šaka oraha ili suhog voća
Sve zaliti preko pince u posudi za pečenje i zapeći 25 minuta na 180°C. Poslužiti s kuglicom sladoleda ili malo šlaga.
3. Sendviči sa šunkom i jajima “na novo”
Kuhana jaja i šunka mogu postati savršeni sendviči: narežite ih, dodajte malo senfa, rukole ili rikule, kiseli krastavac i – voila!
4. Francuska salata u lisnatom tijestu
Ako vam je ostalo malo francuske, napunite svježe listove lisnatog tijesta, napravite male džepiće i ispecite 20 min na 200°C. Savršen snack!
Foto: Unsplash
Savjeti kuhara: Što kažu profesionalci?
Chef Dino Galvagno jednom je izjavio da „najbolja jela često nastaju iz ostataka – kad kuhar mora biti kreativan s onim što ima“. Isto potvrđuje i poznata food blogerica Sandra Rončević (O slanom & slatkom): “Reciklaža hrane nije samo trend, to je način razmišljanja koji se vraća korijenima – naši su djedovi i bake znali iskoristiti baš sve.”
Ušteda kroz praktičnost
Ako redovito planiramo obroke i znamo kako pohraniti hranu, godišnje možemo uštedjeti i do 300 eura po kućanstvu, prema podacima Ministarstva gospodarstva. U vremenu kad inflacija i dalje pritišće obiteljske budžete, to nije mali iznos.
Pametno, ukusno i odgovorno
Uskrsni blagdani su vrijeme obilja – ali i prilika da učimo kako s tim obiljem postupati s poštovanjem. Ostatke ne trebamo gledati kao višak, već kao priliku za kreativnost. Svaki kolač od stare pince, svaki quiche od šunke i svaki zalogaj koji nije završio u kanti – mali je doprinos pametnijem društvu.
Jer hrana nije samo kalorija – ona je uspomena, trud i dašak ljubavi. I ne zaslužuje završiti u otpadu.
Foto: Unsplash