Zdrav odnos
s novcem

Što sve trebate znati ako kao potpuni početnik planirate investirati u obveznice?

Što sve trebate znati ako kao potpuni početnik planirate investirati u obveznice?

Što su obveznice?

Obveznice su dug kojim se može, a ne mora trgovati na burzi. Radi se o financijskom instrumentu kada je jedan dug razbijen na puno manjih dijelova. Te dijelove mogu kupiti pojedinačni investitori koji ih mogu držati do dospijeća ili ih mogu prodati na tržištu.

Za državne obveznice su manje-više svi čuli. Međutim, postoje i korporativne obveznice, koje izdaju kompanije kada trebaju kapital za rast i razvoj, najčešće u situacijama kada ne mogu doći do kapitala preko banaka. Također, obveznice mogu izdati i kompanije, koje žele diversificirati pasivu i imati više izvora kapitala, tj. smanjiti izloženost prema jednom izvoru.

Zašto obveznice?

U vrijeme kada je kapital sve manje dostupan preko bankarskog sektora, kada ulagači traže dodatne načine investiranja, ali možda ne žele preuzeti kompletan rizik investicije, izdavanje obveznica je idealna prilika da se spoje društva koja imaju kvalitetne projekte, kvalitetne, utemeljene i obećavajuće razvojne poslovne planove i investitori koji imaju višak kapitala.

Tko može kupiti obveznice?

Sve pravne i fizičke osobe koje imaju sredstva za platiti cijenu obveznice. Cijene obveznica variraju, i uvriježeno je mišljenje da se obveznice izdaju s minimalnim ulogom od 100.000 eura, što je čest slučaj u Europi, ali nije pravilo.

Republika Hrvatska je izdala obveznice i trezorske zapise s minimalnim ulogom od 1.000 eura. Mnoge druge države također. Postoje obveznice koje su izdala poduzeća i imaju minimalni ulog od 1.000 eura i u Hrvatskoj i u EU. Jedno od takvih poduzeća je i Escont Partners, koji je pionir u izdavanju korporativnih obveznica.

Ako kupim obveznice, mogu li ih prodati?

Obveznice su najčešće izlistane na Zagrebačkoj burzi te je omogućeno trgovanje, ali nije pravilo.

Gdje i kako se može trgovati obveznicama?

Obveznice se mogu kupiti prilikom izdanja od izdavatelja ili se može trgovati na Progress tržištu Zagrebačke burze. Za trgovanje morate svome brokeru izdati nalog za kupnju ili prodaju obveznica. Inicijalnu kupovinu obveznica Izdavatelj šalje datoteku s popisom Investitora SKDD-u (Središnjem Klirinškom Depozitarnom Društvu).

Kako se kreira obveznički portfelj?

Prvo pravilo jeste da u niti jedan instrument ne trebate uložiti cijeli svoj portfelj.

Kada krenete s kupnjom obveznica po prvi puta, odredite koliki postotak ukupnog portfelja želite rasporediti u obveznice. Nepisano pravilo je da u pojedinačnu obveznicu ne ulažete više od 5-10% portfelja. Ulaganje u obveznice posao za koji treba strpljenja.

Zašto se ulaže ovako mali iznos je jednostavno objasniti na primjeru. Recimo da država izda obveznice na 5 godina po 2% i vi sav svoj portfelj stavite u te obveznice. To znači da ste sva svoja sredstava stavili u obveznicu koja zarađuje 2% i nemate mogućnost za kupnju drugih obveznica. Nakon godinu dana država izda nove obveznice na godinu dana po 5%. Vi biste htjeli kupiti nove obveznice, ali nemate novaca jer ste sav svoj portfelj zaključali u obveznice s malim prinosom.

Drugo pravilo proizlazi iz engleske terminologije. U bankarskom svijetu za obveznice se koristi termin „fixed income“ ili prevedeno na hrvatski „stalni prihod“. Obveznice treba gledati kao instrumente koji će vam donositi stalnu kamatu svaki mjesec ili svaki kvartal. Tim pristupom ćete imati kamatu koja vam sjeda u točno određeno vrijeme i moći ćete s tom kamatom raspolagati prema potrebi. Želite od svoga portfelja ostvarivati stabilan prinos.

Kao što smo rekli portfelj se gradi polako. S povećanjem broja državnih obveznica uskoro će se povećati i izdavanje korporativnih obveznica. Kako polako punite svoj portfelj državnim obveznicama tako trebate početi razmišljati koji dio portfelja ćete ostaviti za korporativne obveznice, ukoliko vam je cilj ulaganja stalni prihod.

U čemu je osnovna razlika između državnih obveznica i obveznica koja su izdala poduzeća?

Na prvom mjestu, tu je rizik. Korporativne obveznice sa sobom nose veći rizik. Druga razlika je prinos, koji je najčešće veći kod korporativnih obveznica. Prinos je razmjeran riziku, pa tako i prinos korporativnih obveznica raste što je rizik ulaganja veći. Stoga, prvo trebate definirati koliko rizika želite preuzeti i je li prinos koji možete ostvariti ulaganjem u korporativne obveznice dovoljno privlačan da preuzmete taj rizik.

Kako ulagati u korporativne obveznice?

Ako ste, na primjer, odredili da ćete 20% portfelja staviti u korporativne obveznice, samo ponovite iste korake kao i s državnim obveznicama.  Više o korporativnim obveznicama možete pronaći na našoj web stranici Obveznice – Escont Partners, a ako imate interes za izdanje ili ulaganje, slobodno nam se obratite i mi ćemo vam dati informacije potrebne za donošenje odluke.

Kod kupnje svake obveznice, bez obzira na izdavatelja trebate se dobro informirati o karakteristikama obveznice: kamata, trajanje, rizik, dinamika isplata kupona.

Kako polako gradite svoj portfelj, tako odvojite i vrijeme koje ćete uložiti u edukaciju o obveznicama, jer znanje je jedina imovina koja ne nosi nikakav rizik, a povrat: samo je nebo granica!

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Što o zapošljavanju moraju znati poduzetnici koji zapošljavaju 1. put, ali i 31. put: Ovo vjerojatno niste znali

Nemaju ni 30 godina, a njihovi biznisi rasturaju: Upoznajte mlade poduzetnice Anu Hrgovčić i Mirnu Matković

brend-prirodne-kozmetike

7 koraka kako izgraditi vlastiti brend prirodne kozmetike

Prijava za članice

Pretraga

znn