Zdrav odnos
s novcem

Sandra Kovačić: Prvotni plan je bio da se više bavimo izvozom, ali u hodu smo se pozicionirali za nabavu neregistriranih lijekova i lijekova koji su u trenutnoj nestašici

Sandra Kovačić: Prvotni plan je bio da se više bavimo izvozom, ali u hodu smo se pozicionirali za nabavu neregistriranih lijekova i lijekova koji su u trenutnoj nestašici

Sandra Kovačić direktorica je Totopharme za nabavu i opskrbu rijetkih i teško dostupnih lijekova i medicinskih proizvoda koja se ovim poslom bavi već gotovo 10 godina. Kako je izgledao njen put i koliku odgovornost nosi ovaj posao, pročitajte u nastavku!

  • Kako je išao tvoj poslovni put? Čime se sve sada baviš i što najviše voliš raditi?

Sandra: Nakon 10-tak godina rada u jednoj od najvećih veledrogerija, odlučila sam se okušati u privatnom poduzetništvu. Imala sam veliku potrebu za slobodom i fleksibilnosti u radu (malo dijete) što me je još više potaknulo da s kolegicom pokrenem firmu, možemo reći, davne 2015. godine.

Prvotni plan je bio da se više bavimo izvozom, ali u hodu smo se pozicionirali za nabavu neregistriranih lijekova i lijekova koji su u trenutnoj nestašici. Nabava lijekova iz nestašica podrazumijeva brzu reakciju kako bi se na vrijeme nabavio lijek iz druge zemlje s područja EU.

  • Kako doći do lijeka kojeg nema?

Sandra: Za „malog čovjeka“ uvijek je prvo mjesto u potrazi za lijekom najbliža ljekarna od koje nama dolazi informacija da nečega nema.

Također, sve nestašice lijekova na svojim stranicama objavljuje regulatorno tijelo Halmed (Agencija za lijekove i medicinske proizvode). Poslovanje s lijekovima zahtijeva vrlo rigorozne zahtjeve u području nabave i održavanje kvalitete lijekova u cijeloj lancu opskrbe.

  • Kakav je tvoj odnos prema novcu i je li se on mijenjao s godinama?

Sandra: Mogu reći da imam odgovoran i pozitivan odnos prema novcu. Nisam od onih koji vode tablice o pregledu potrošnje, ali čim pogledam stanje na računu, odmah mi je sve jasno. Nekako novac uvijek dođe i definitivno kada ga imaš osjećaš sigurnost. Obožavam plaćati karticama i izbjegavam mjesta gdje se plaća samo s kešom jer me to ograničava i stalno sam u grču imam li dovoljno novca u novčaniku.

Ponekad me ponese trošenje, ali u zadnje vrijeme nekako sve manje. Trudim se trošiti „pametno“ i „iskustveno“ poput putovanja, ulaganja za starost i druženja s dragim ljudima na lijepim mjestima.

  • Koje si pogreške napravila dosada s novcem?

Sandra: Možda da sam prekasno krenula sa investiranjem. Kada sam izašla iz dugogodišnjeg kredita, više sam si ugađala materijalnim stvarima koje te zapravo dugoročno ne čine sretni, a nisam razmišljala kako oplemeniti novac.

A koje u poslu? Ne mogu reći da sam napravila neke veće pogreške. Možda sam vjerovala nekolicini krivih ljudi, a prethodno nisam provjerila njihove kompetentnosti za obavljanje povjerenog posla.

  • Što bi voljela da ti je netko rekao dok si bila mlađa?

Sandra: Ne znam baš da sam slušala s mudrošću starije dok sam bila mlađa, uvijek sam radila sve kako sam ja htjela. Ako sam nešto odlučila napraviti iako se činilo nemoguće, ja sam puna entuzijazma i hrabrosti ostvarila zacrtani cilj.

  • Što si naučila o novcu od svojih baka i djedova te roditelja?

Sandra: Oni baš i nisu imali novaca, odrasla sam u radničkoj obitelji u kojoj se njegovao prosjek i kada sam god tražila novac, rijetko sam ga dobivala. Možda sam zbog toga ponekad „škrta“ (tako kaže moj muž😊). Od njih sam naučila da uvijek treba biti pošten jer se poštenje uvijek dugoročno isplati.

  • Što bi savjetovala mlađoj verziji sebe i našim čitateljima?

Sandra: Ohrabri se i kreni u samostalan biznis što prije, manje se bojati i više vjerovati sebi. Možda neće sve biti na početku kako smo zamislili, ali u hodu se svi izazovi rješavaju. Samo hrabro naprijed!

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Što o zapošljavanju moraju znati poduzetnici koji zapošljavaju 1. put, ali i 31. put: Ovo vjerojatno niste znali

Nemaju ni 30 godina, a njihovi biznisi rasturaju: Upoznajte mlade poduzetnice Anu Hrgovčić i Mirnu Matković

brend-prirodne-kozmetike

7 koraka kako izgraditi vlastiti brend prirodne kozmetike

Prijava za članice

Pretraga

znn