Zdrav odnos
s novcem

Prestižno svjetsko priznanje za hranu i piće stiglo u ruke poduzetnici Sanji Penić i njenom OPG-u Rosa petalis

Prestižno svjetsko priznanje za hranu i piće stiglo u ruke poduzetnici Sanji Penić i njenom OPG-u Rosa petalis

Jedna od najprestižnijih nagrada u prehrambenoj industriji Velike Britanije – Great Taste Award, došla je u ruke Sanji Penić – vlasnici OPG Rosa petalis u Lipiku čiji je pekmez od latica ruže dobio jednu od tri moguće zvjezdice u konkurenciji namaza i džemova.

Kako kaže, mirovina joj je dala metalnu slobodu da napokon radi ono što stvarno želi i u čemu istinski uživa, a kakav je osjećaj primiti često nazivanog “Oskara hrane” u ruke, otkrila je za portal Mojnovac.hr.

  • S čime se sve bavi tvoj OPG Rosa Petalis?

Sanja: Naša strast su ruže. Kada sam posadila prvih 150 i kada su bile u cvatu postavilo se pitanje A što sad s tim cvijetom? I tako smo počeli prerađivati latice u džem, prah, sušimo ih. Sve to je iziskivalo i dodatno učenje i ulaganje u mali pogon/kuhinju kako bismo bili usklađeni s propisima. A kada smo napravili taj napor, nije bilo smisla koristiti opremu samo za ruže tako da smo počeli proizvoditi i džem od lubenica, mrkve s mandarinama, kruškama s rumom. Inspiracija za nove proizvode je tu svugdje oko nas, samo treba dobro gledati.

rosa petalis dzem od ruze

Foto: OPG Rosa Petalis

  • Kako je živjeti i raditi na relaciji Lipik – Zagreb? Što nosi jedna, što druga sredina?

Sanja: Kada si u situaciji kao ja da uzimaš najbolje od života u malom mjestu i velikom gradu mogu reći vrlo ugodno.

Neke životne situacije (administracija) puno “ljudskije” se rješavaju u malom mjestu. Zakoni su svugdje isti ali u malom mjestu sam naišla na puno veću spremnost da se pomogne. Tako da nam je proizvodna u Lipiku, a prodaja u Zagrebu. Volim otići u kino u Pakracu – nema glasnih reklama prije samog filma, na koncerte u Lipiku ili Pakracu koji su pravi “obiteljski” u manjem prostoru s puno manje ljudi ili ako hoćete nešto masovnije – u Daruvaru su se ovo proljeće i ljeto održavali jazz i rock koncerti. Kao mi je sve blizu češće idem npr. na bazen ako se hoćete pomaknuti. Mislim da malo mjesto može pružiti mnogo.

Ako me pitaš o životu u Zagrebu – svaki puta se neugodno iznenadim izgledom grada, prometom, odnosom ljudi međusobno, valjda starim. Ipak u Zagrebu su moji dugogodišnji prijatelji tako da se veselim tim druženjima.

Naravno da život u manjoj sredini ima i svojih izazova i nije sve idilično, ali meni u ovoj životnoj fazi jako odgovara.

  • Osvojila si nagradu na Great taste Awards. O čemu se točno radi?

Sanja: Kako smo htjeli neovisnu ocjenu eksperata u prehrani našeg đžema od ruža, poslali smo džem na ocjenu u britanska zakladu “Guild of Fine Food” koja radi analize i dodjeljuje najboljima od jedne do 3 zvjezdice.

Inače Great Taste Award je prestižna nagrada koja se dodjeljuje u industriji hrane i pića, a organizira je britanska zaklada “Guild of Fine Food“. Nagrada se dodjeljuje proizvodima koji pokazuju iznimnu kvalitetu, okus i inovativnost. Proizvodi se ocjenjuju kroz strogi proces kušanja od strane stručnog žirija, koji se sastoji od kuhara, prehrambenih stručnjaka i drugih profesionalaca.

Ova nagrada smatra se jednim od najuglednijih priznanja u industriji, a osvajanje Great Taste Award može značajno povećati vidljivost i reputaciju brenda. Proizvodi koji osvoje nagradu često nose oznaku “Great Taste“, što potrošačima signalizira kvalitetu.

Za naš džem od ruža smo dobili 1 zvjezdicu – za nas je to putokaz da radimo dobro, ali imamo prostora za poboljšanje. Cilj su nam 3 zvjezdice.

  • Kako ti ta nagrada pomaže u poslu?

Sanja: Počinje nas se prepoznavati i nismo samo još jedni od OPG-ovaca. Ovime smo dobili potvrdu kvalitete.

  • Što misliš da je važno za male proizvođače i OPG-ovce da uspiju?

Sanja: I sama znaš koliko je teško kad si mali probiti se na tržištu. Mislim da je važno imati proizvod vrhunske kvalitete i biti uporan da dođeš do tržišta koje to prepoznaje i spremno je platiti. Nažalost, naš mentalitet nije sklon udruživanju, a bez udruživanja, većih količina, organizacije prodajnog lanca nemamo baš šanse za probiti se na druga tržišta.

  • Što ti je drugačije dok vodiš ovaj posao u odnosu na prethodni u IT biznisu?

Sanja: Segment ICT-a u kojem sam ja su primarno usluge dok se ovdje radi o fizičkom proizvodu i to prehrambenom – tu je puno veća regulacija i potreba zadovoljavanja zakonskih normi.

Inače posao je posao – moraš imati dobar proizvod, upornost da te se prepozna i slično.

  • Stalno radiš na sebi. Odnedavno si i NLP trenerica. Što bi poručila našim čitateljima? Navedi nam svoje top mudrosti o poslu i o životu.

Sanja: Da završila sam za NLP trenera i to zbog moje stalne potrebe da još nešto naučim i usavršim – sindrom nikad nisi dovoljno dobar 🙂

Nemam mudrosti o poslu ili životu, samo spoznaje do koji dođeš na ovom putu – brinula sam o previše toga što se nikada nije dogodilo. Poduzetništvo je trnovit put pa ako već odlučiš biti poduzetnik, radi ono što je tvoja strast, nauči što prije upravljati financijama i ulagati (kasno sam počela).

Foto:

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Wall Street porastao uz prevagu kupaca, ali ekonomski podaci nameću dozu opreza

Trinaest lekcija za budućnost FinTecha: Što nas je Money Motion 2025 naučio o digitalnim financijama u Europi

Nije svako zlo za zlo: Pouke koje nam donosi bolest

Pretraga

znn