Zdrav odnos
s novcem

Predstava NOVAC oduševljava publiku svih generacija

Predstava NOVAC oduševljava publiku svih generacija

Nakon što je u Osijeku, u travnju ove godine, održana premijera predstave „Novac“, krenula je izvedba po školama. U iduće dvije godine planiraju obići 60 osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj

Udruga „Biti Bolji“ iz Osijeka, uz medijsko pokroviteljstvo časopisa Poduzetnik, završila je projekt kazališne predstave „Novac“ koja je u funkciji financijske pismenosti učenika osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj.

Nakon što je predstava premijerno izvedena u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku, 19. travnja 2024., nastavlja se igrati po školama u cijeloj Hrvatskoj, u učionicama ili adekvatnom školskom prostoru, u mjesnim kazališnim dvoranama, knjižnicama i drugim prikladnim prostorima.

Umjetnost daje odgovore na pitanja koja ne možemo dobiti iz knjiga i dio je života svakog čovjeka i zato hvala svima koji su dosad prepoznali važnost ovog edukativno-umjetničkog projekta, na prepoznavanju i financijskoj podršci, jer je tako omogućena izvedu predstave za nekoliko osnovnih škola u Slavoniji tijekom svibnja i lipnja, a nakon ljetne stanke, izvedba predstave se nastavlja u rujnu.

Foto: Atmosfera u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku prije početka premijere

Provokativan, duhovit i nadasve edukativan tekst predstave „Novac“ potiče na razmišljanje i pruža odgovore na važna životna pitanja…

Kroz igru simpatičnih vremenskih putnika, čija je tema NOVAC, Siri i Ori daju nam povijesni uvid u stvaranje i mijenjanje novca kroz vrijeme te na duhovit i edukativan način otkrivaju načine na koje se može osvješćivati financijska pismenost kod mladih. Središte scenske radnje čine simpatični brat Gabi i njegova mlađa sestra Moni, čiji su roditelji na putovanju po Italiji, a koji u očekivanju “tete čuvalice” imaju još malo vremena da sebe i nas povedu u svoj svijet igre i mašte.

Već nakon nekoliko rečenica, publika uviđa da ispred sebe gleda 15-godišnjeg Gabija, pametnog, marljivog, odgovornog i ozbiljnog dečka koji izuzetno drži do učenja i znanja te bistru, ali zaigranu sestricu, 12-godišnju Moni, koja bi najradije sve svoje vrijeme potrošila na igru. Kako bi izbjegla rješavanje zadaće iz matematike, Moni vješto i brzo nagovara Gabija na njegovu omiljenu igru “Vremenski putnici”, kroz koju nas izuzetno zanimljivim jezičnim i glumačkim bravurama, brat i sestra, sada kao Siri i Ori, podsjećaju na sve što u životu vrijedi, na sve one vrijednosti koje možemo i ne možemo platiti novcem, ali i na stvarnu vrijednost novca kroz stoljeća, od antike preko renesanse do današnjih dana.

Kroz predstavu su nastojali razbiti osnovne predrasude o novcu (novac kvari ljude, novcem se kupuje sreća i ljubav, novac uništava slobodu, uzrokuje stres,…). Osnovna valuta je vrijeme koje mijenjamo za novac koji potom koristimo za život.

Odaziv učenika, profesora i ravnatelja škola bio je izuzetan i zato imaju razloga biti zadovoljni provedbom i rezultatima projekta. Posebno stoga jer su se poslije premijere javile osnovne i srednje škole iz Hrvatske koje žele da dođu u njihove škole i učenicima izvedu predstavu.

Realizacija kazališne predstave nije bila sama po sebi cilj već su željeli nastavak njenog prikazivanja u osnovnim i srednjim školama, mjesnim kazalištima ili drugim prikladnim prostorima u Hrvatskoj. Pokazalo se kako su premijere bile prva faza u nastojanju da potaknu financijsku pismenost kod djece i da trebaju nastaviti s izvedbom predstave u osnovnim i srednjim školama, za početak u Slavoniji, a kasnije i u Hrvatskoj. Cilj je da predstavu vidi što veći broj učenika iz Hrvatske, posebno iz manjih mjesta gdje ne postoje takve prilike.

Poziv donatorima i sponzorima – Vaša podrška iznimno je važna!

Možete predložiti školu ili adekvatan prostor u kojem se može izvesti predstava „Novac“ kako bi što više učenika uživalo u izvedbi, a pritom nešto i naučilo. Molimo Vas da prema svojim mogućnostima financijski podržite ovu inicijativu kako bi predstavu „Novac“ doveli u što veći broj hrvatskih škola. Projekt možete podržati uplatom donacije ili sponzorstva na račun Udruge „Biti Bolji“ IBAN: HR7823600001102436170.

Za više informacija možete se javiti na: bitibolji4@gmail.com

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Što o zapošljavanju moraju znati poduzetnici koji zapošljavaju 1. put, ali i 31. put: Ovo vjerojatno niste znali

Nemaju ni 30 godina, a njihovi biznisi rasturaju: Upoznajte mlade poduzetnice Anu Hrgovčić i Mirnu Matković

brend-prirodne-kozmetike

7 koraka kako izgraditi vlastiti brend prirodne kozmetike

Prijava za članice

Pretraga

znn