Zdrav odnos
s novcem

Poduzetnici su dvostruko skloniji depresiji, ali rješenje postoji: Evo što predlaže struka

Poduzetnici su dvostruko skloniji depresiji, ali rješenje postoji: Evo što predlaže struka

Poduzetništvo – gorko-slatka avantura

Svi koji smo u poduzetništvu znamo jako dobro da biti poduzetnik nije lako – nije to za one „tankih živaca“. Statistike pokazuju od 9 od 10 tvrtki propadne, a do 50% njih propadne do treće godine. Poduzetništvo, čak i za one koji na kraju uspiju, često uključuje više neuspjeha nego uspjeha. Stalni stres značajno utječe na samopouzdanje poduzetnika i njihovo mentalno zdravlje. I to je emocionalni „ringišpil“ koji ne staje. Sad si gore, uspješan, no već prekosutra možeš biti dolje.

U biti je povezanost poduzetništva i mentalnog zdravlja paradoksalna. Poduzetništvo nudi istovremeno ekstremne nagrade, ali i ogroman stres, stvarajući tako plodno tlo kako za dobrobit tako i za loše psihičko stanje. Na primjer, poduzetništvo može donijeti intrinzične nagrade koje su bitne za dobrobit, kao što su postizanje autonomije, osjećaj smislenosti, osjećaj uspjeha i osobni razvoj.

No, ono što poduzetnike potiče na bavljenje poduzetničkom aktivnošću istovremeno ima potencijal da bude izvor lošeg stanja. Ogromno radno opterećenje, rizik u poslovanju i osjećaj da ste sami i izolirani, neizbježno vode do visokih razina stresa, na žalost često i do kroničnih loših stanja kao što je depresija.

Poduzetništvo se često veliča kao put prema slobodi, kreativnosti, kao prilika za razvoj inovacija, a naravno i put prema financijskom uspjehu. I dok sve to može biti točno tako, ispod površine ovih privlačnih potencijalnih „navlakuša“ krije se stvarnost o kojoj se rijetko raspravlja: značajni izazovi za mentalno zdravlje koji su povezani s tim istim poduzetničkim putem.

Iako su životni problemi isti za poduzetnike kao i za većinu ljudi, njihovi uzroci i intenzitet su različiti. Tri glavna problema koja poduzetnici najčešće navode kao okidače za svoje neželjene osjećaje su njihovi kolege suosnivači, investitori i odnosi (bilo na poslu ili kod kuće).

Kakvo je zapravo mentalno zdravlje poduzetnika?

Poduzetništvo je inherentno prožeto neizvjesnošću, a psihološki teret neizvjesnosti je ogroman, posebice za one koji nemaju alate kako se s time nositi. Dinamika i stalna promjenjivost tržišta, financijska nestabilnost i pritisak za uspjehom stvaraju koktel stresora koji su jedinstveni za poduzetničko iskustvo. Stalno donošenje bitnih odluka, preuzimanje rizika i odgovornost za zaposlenike i dionike mogu dovesti do kroničnog stresa i uzeti danak našem mentalnom zdravlju.

Neizvjesnost u poduzetništvu nije samo vezana za financijski rizik. Proteže se na nepredvidljivost uspjeha, fluktuaciju tržišnih trendova i stalnu potrebu za inovacijama. Ova razina nepredvidljivosti može dovesti do anksioznosti, depresije i osjećaja gubitka kontrole. Identitet poduzetnika često postaje isprepleten s njihovim poslom („ja sam moja firma“), zbog čega svaki neuspjeh ili stagnaciju djeluju na njih duboko osobno.

Istraživanja pokazuju da u generalnoj populaciji jedna od četiri odrasle osobe doživljava mentalne bolesti. Poduzetnici su još više izloženi riziku. Prema istraživanju Michaela Freemana, poduzetnici imaju 50% veću vjerojatnost da razviju mentalni poremećaj ili bolest. Određeni uvjeti su češći među osnivačima, a karakterne osobine ih čine podložnijima promjenama raspoloženja. Freemanovi nalazi pokazuju da su poduzetnici:

 • Dvostruko skloniji depresiji.
 • Šest puta skloniji ADHD-u.
 • Tri puta skloniji zlouporabi supstanci (a time i ovisnosti).
 • Deset puta skloniji bipolarnom poremećaju.
 • Dvostruko skloniji suicidalnim mislima.

Ljudi koji su energični, motivirani i kreativni imaju veću vjerojatnost da postanu poduzetnici i imaju snažna emocionalna stanja, kaže Freeman. Ta stanja mogu uključivati depresiju, očaj, beznađe, osjećaj bezvrijednosti, gubitak motivacije i suicidalne misli.

Žene se pak suočavaju s jedinstvenim izazovima u poduzetništvu. Istraživanja pokazuju da je jedna od pet žena doživjela teže mentalne poremećaje u usporedbi s jednim od osam muškaraca. Faktori kao što su rodna pristranost, biološki utjecaji, rodno uvjetovano nasilje i izazovni radni uvjeti doprinose ovoj razlici. Čak je i pandemija nesrazmjerno pogodila žene.

Prepoznajte znakove problema – čim prije, tim bolje

Stuart Hillston, trener poduzetnika i psihoterapeut, naglašava važnost prepoznavanja ranih znakova izgaranja, poput anksioznosti, stresa i depresije. Savjetuje poduzetnicima da redovito procjenjuju svoje mentalno zdravlje i traže podršku ako je potrebno.

Napravite stoga Hillstonov test da vidite gdje ste i kamo idete. Odgovorite na sljedeća pitanja kako biste procijenili je li vrijeme za drastične promjene ili traženje podrške. Neka vaši odgovori budu iskreni, bez puno razmišljanja.

U usporedbi s prije tri mjeseca:

 1. Spavate li: bolje, lošije, isto?
 2. Spavate li: više, manje, isto?
 3. Družite se: više, manje, isto?
 4. Radite: više – manje – isto?
 5. Vježbate: više, manje, isto?
 6. Zdravo jedete: više, manje, isto?
 7. Uzimate si neplanirano slobodno vrijeme: više, manje, isto?
 8. Razmišljate o poslovnim problemima: više, manje, isto?
 9. Osjećate da je stres u vašem životu prisutan: više, manje, isto?
 10. Pijete alkohol: više, manje, isto?

Dodijelite si 1 bod za svaki prvi odgovor, -1 za svaki drugi odgovor i 0 za svaki treći odgovor na svako pitanje. Ako je vaš rezultat ispod nule, trebali biste se zapitati: Idem li prema izgaranju? Ako je vaš rezultat ispod -5, ozbiljno razmislite o traženju podrške od svoje okoline ili čak potražite stručnu pomoć kako biste promijenili svoje navike.

Kako poduzetnički stres staviti „pod kontrolu“?

Iako je određena razina stresa neizbježna (čak i poželjna) u poduzetništvu, poduzetnici ne moraju živjeti u stalnom stanju anksioznosti. Evo nekoliko savjeta koje stručnjaci za mentalno zdravlje predlažu svojim klijentima kako bi im pomogli postići bolju ravnotežu između osobnog i profesionalnog života:

1. Vodite primjerom, jer svi trebaju podršku

Normalizirajte otvorene razgovore o mentalnom zdravlju, uključujući razgovor o tome kako svi brinete o svom.

2. Promovirajte brigu o vlastitom wellbeingu

Iako svi mogu od njega imati koristi, ne žele svi niti ne trebaju kliničko savjetovanje, i to je u redu. Postoje mnogi načini na koje možemo potaknuti zaposlenike da pronađu zdrave preventivne mehanizme za suočavanje sa stresom i brigu o sebi. Antistres vježbe, meditacija, mindfulness, pauze za kretanje i zahvalnost su prakse koje svatko može integrirati u svakodnevni život bez ikakvih troškova.

3. Potičite povezanost uma i tijela

Stres, anksioznost i depresija često se prvo manifestiraju kao fizički simptomi, a mnoge studije pokazale su poboljšanje raspoloženja nakon dobre vježbe, zbog lučenja endorfina i serotonina. Bilo osobno ili u hibridnom obliku, malo kretanja i vježbanja može imati velike koristi za tijelo i um. 43% pripadnika generacije Z kaže da je upravo poboljšanje mentalnog zdravlja njihov glavni razlog za vježbanje.

4. Potičite kulturu uključivanja i povezanosti

Njegujte osjećaj pripadnosti organiziranjem zajedničkih aktivnosti, društvenih događaja ili grupa za međusobnu podršku, bilo osobno ili na daljinu. Potičite povezanost, povjerenje i odnose kao temeljne vrijednosti vaše korporativne kulture. Omogućite ljudima da se upoznaju izvan svog profesionalnog svijeta i slavite osobne uspjehe i jubileje zajedno—od velikih do malih. To će kolegama pružiti vrijednu mrežu podrške unutar organizacije na koju se mogu osloniti u dobrim i lošim vremenima.

5. Neka vam umrežavanje bude prioritet

Istraživanje objavljeno u Personnel Psychology pokazuje da poduzetnici doživljavaju osamljenost u većoj mjeri od drugih profesionalaca, što može imati štetne posljedice ako se ne rješava na odgovarajući način. Ne morate biti sami. Umrežite se s drugim poduzetnicima, jer to vam može pružiti osjećaj pripadnosti i zajedničkog iskustva. Grupe za podršku mogu biti platforme za raspravu o sličnim izazovima i učenje od drugih, a mentorstvo vam može pomoći u određivanju smjera i smanjenju osjećaja izolacije.

6. Prihvatite neuspjeh kao priliku za učenje

Na kraju, poduzetnici koji promijene svoj način razmišljanja i u stanju su neuspjehe i prepreke prepoznati kao prilike za učenje, mogu značajno smanjiti strah od neuspjeha u budućnosti, smanjujući istovremeno mentalne posljedice neizvjesnosti u poslovnom vodstvu.

Da je poduzetnik biti lako, poduzetnik bi bio svatko

Poduzetništvo je zahtjevno putovanje s velikim izazovima za mentalno zdravlje – sami smo ga odabrali, i upravo mi na tom putu imamo najveći utjecaj. Prepoznavanje znakova stresa i poduzimanje proaktivnih koraka za upravljanje mentalnim zdravljem može pomoći poduzetnicima da se nose s vrtlogom emocija koje donosi vođenje privatnog posla. Tražite podršku kroz umrežavanje, prakticirajte mindfulness i druge oblike samopomoći, povežite se s prirodom i krećite se.

Poduzetnički put, iako nam nudi ispunjenje i svrhu, također je prepun izazova koji loše utječu na naše mentalno zdravlje. Ključni korak, a to je prepoznavanje i rješavanje utjecaja neizvjesnosti poduzetništva na mentalno zdravlje, nije samo koristan već i nužan za održiv uspjeh. Na taj način, poduzetnici ne samo da štite svoje mentalno zdravlje, već si i osiguravaju ispunjeniji i održiviji poduzetnički put.

Poduzetnici više nego ikad trebaju imati na umu da je briga o njihovom mentalnom zdravlju jednako važna kao i briga o poslovanju. Na kraju krajeva, zdravi um je najvrjedniji resurs u nepredvidivoj, ali istovremeno uzbudljivoj poduzetničkoj avanturi, u koju smo se vlastitim izborom upustili.

Iako toga često nismo svjesni, mentalno zdravlje nije ništa manje važno od fizičkog; kao što na različite načine brinemo o svom tijelu (sistematski pregledi, vježbanje, prehrana i slično), tako bismo trebali brinuti i o mentalnoj dobrobiti kroz razne oblike emocionalne podrške, ali i samopomoć u prevenciji stresa i svih njegovih psihosomatskih posljedica.

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Što o zapošljavanju moraju znati poduzetnici koji zapošljavaju 1. put, ali i 31. put: Ovo vjerojatno niste znali

Nemaju ni 30 godina, a njihovi biznisi rasturaju: Upoznajte mlade poduzetnice Anu Hrgovčić i Mirnu Matković

brend-prirodne-kozmetike

7 koraka kako izgraditi vlastiti brend prirodne kozmetike

Prijava za članice

Pretraga

znn