Zdrav odnos
s novcem

Novac vam “curi” s računa? Pogledajte trošite li nepotrebno na nešto s ovog popisa

Novac vam “curi” s računa? Pogledajte trošite li nepotrebno na nešto s ovog popisa

Svaki mjesec na vaš bankovni račun sjedne plaća ili mirovina, ali taj novac ode brže nego što je uopće i došao. Jeste li se ikad zapitali gdje vam to novac curi?

Ako počnete bilježiti sve mjesečne troškove, vjerojatno ćete ustanoviti da je novac (osim visokih cijena u trgovinama) otišao na sitnice i razne pretplate koje ponekad i nisu toliko neophodne koliko nam se u trenutku kupnje činilo. Svakodnevno smo bombardirani reklamama, popustima i primamljivim ponudama koje nas potiču na impulzivne kupovine. Međutim, upravo ta nesvjesna potrošnja može dovesti do financijskih problema, stresa i dugoročnih posljedica za našu financijsku stabilnost.

Pa gdje nam to onda novac svaki mjesec “curi“?

1. Pretplate

Jedan od najvećih “nevidljivih” troškova su pretplate na različite servise kao što su streaming platforme, digitalne novine, glazbeni servisi i slično. Netflix će vas mjesečno koštati između 5,00 i 10,00 eura, HBO oko 8,00 eura, Spotify Premium oko 7,00 eura… Ako pak želite biti pretplaćeni na novine, na taj trošak mjesečno će otići oko 30,00 eura.

Iako je svaki od tih servisa relativno jeftin, kada se zbroje ukupni trošak može biti značajan. Rješenje? Redovito pregledavajte koje pretplate zaista koristite i otkažite one koje rijetko ili nikada ne upotrebljavate.

2. Brza hrana i obroci za van

Jedenje vani ili naručivanje hrane može biti praktično, brzo, ali i vrlo skupo. Kuhanje kod kuće nije samo ekonomičnije već može biti i zdravije. Planirajte obroke unaprijed i kupujte namirnice na tjednoj bazi. Ako ste često u žurbi, tzv. meal prepping će vam biti najbolji prijatelj. Večer prije pripremite obrok koji će i dan nakon biti dobar – hladne salate od piletine ili tune, tortilje i slično uvijek možete pojesti i kad ste u gužvi.

3. Moda i trendovi

Trendovi se mijenjaju gotovo iz mjeseca u mjesec. Ultra moderna torba, cipele ili nakit kojeg ste kupili prošlog ljeta možda neće biti nešto za čime ćete posegnuti ove godine – a to sve košta. Možda ste skloni i za svaku nadolazeću svečaniju prigodu kupiti novi odjevni komad kojeg kasnije više nećete odjenuti, a da ne govorimo i da je moda drugi najveći zagađivač okoliša na svijetu. Na ovu temu progovorili su i mnogi svjetski dizajneri koji i sami savjetuju da kupujete jednostavne i bezvremenske komade koje možete nositi i međusobno kombinirati još godinama. I naravno, prije kupovine odjeće za nadolazeću svečanu prigodu ili event, prvo zavirite u ormar – možda se iznenadite!

Foto: Unsplash

4. Tehnologija i gadgeti

Noviteti u tehnologiji mogu biti vrlo privlačni, ali često su i vrlo skupi. Umjesto da kupujete najnoviji model mobilnog uređaja, tableta ili računala, trebali biste razmisliti o tome koliko vam je zaista potreban i zadovoljava li stari uređaj vaše potrebe.

5. Slatkiši, grickalice i sokovi

Hrvati osim mliječnih proizvoda, kruha i mesa najviše kupuju slatkiše i sokove.  Navika, želja ili nešto treće – procijenite sami za sebe. Jedno je sigurno – ako želite barem malo spriječiti ovaj problem, ne odlazite u trgovinu gladni!

6. Kava za van i flaširana voda

Jeste li znali da je flaširana voda tisuću puta skuplja od vode iz slavine? Ako pak svako jutro na putu prema poslu stanete na benzinskoj i kupite kavu, izračunajte koliko vas taj užitak košta na mjesečnoj razini. Znam, ne diraj Hrvatu kavu (posebno onu prvu), ali možda vam baš tu svako jutro curi par eura iz novčanika 🙂

Staklene, termo boce i čaše neka vam postanu najbolji prijatelj.

Foto: Unsplash

7. Temu, eBay, AliExpress i drugi

Hrabro od mene da vam nakon kave oduzimam i omiljene online trgovine, ali ajmo iskreno – na takvim stranicama nije problem napuniti košaricu u vrijednosti od nekoliko desetaka ili stotina eura s artiklima upitne kvalitete. Otvorite jednom web stranicu – bombardirat će vas oglasima dok nešto ne kupite, stavite artikle u košaricu – isprepadat će vas da su zalihe svega što planirate kupiti izrazito male, obavite kupnju s besplatnom dostavom – ponudit će vam hrpu popusta za iduću kupovinu i tako u krug. Bez brige, znaju oni jako dobro što rade!

8. Poroci

Zaključit ću ovu listu s porocima s čime ću mnogima utrljati sol na ranu. Ako prosječna cijena kutije cigareta stoji 4,50 eura, a vi dnevno konzumirate jednu kutiju, dolazimo do troška od cca 135,00 eura mjesečno, odnosno vrtoglavih 1.620,00 eura godišnje.

Zapamtite!

Bilježenje troškova i pažljivo upravljanje novcem nije samo navika uspješnih, već osnovna financijska pismenost koja svima može pomoći da bolje upravljaju novcem. Pravilno praćenje i analiza troškova omogućuje nam da prepoznamo nepotrebne izdatke, optimiziramo naš proračun i usmjerimo novac prema ciljevima koji nam zaista nešto znače.

Uz svjesno upravljanje novcem, ne samo da možemo izbjeći dugove, već i povećati našu štednju, investirati u budućnost i osigurati financijsku sigurnost za sebe i svoju obitelj.

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Što o zapošljavanju moraju znati poduzetnici koji zapošljavaju 1. put, ali i 31. put: Ovo vjerojatno niste znali

Nemaju ni 30 godina, a njihovi biznisi rasturaju: Upoznajte mlade poduzetnice Anu Hrgovčić i Mirnu Matković

brend-prirodne-kozmetike

7 koraka kako izgraditi vlastiti brend prirodne kozmetike

Prijava za članice

Pretraga

znn