Zdrav odnos
s novcem

Možemo li uspjeti u poslu i životu bez da izgorimo?

Možemo li uspjeti u poslu i životu bez da izgorimo?

U današnjem užurbanom svijetu, pritisak za stalnim postizanjem sve viših i većih ciljeva, uz kontinuirano povećanje produktivnosti i efikasnosti, može nas lako dovesti do sindroma izgaranja. Pitanje koje se nameće jest možemo li postići uspjeh bez izgaranja. Ovo pitanje bilo je i jedno od najvažnijih pitanja zbog kojeg je organizirana BodyBrain leadership konferencija koja se održala 23.05. u Zagrebu u Hotelu International u organizaciji Partus akademije, a na kojoj su gostovali vrhunski stručnjaci iz područja medicine, psihologije i poslovnog svijeta.

Odgovor je da možemo, ali to zahtijeva svjestan napor, promišljeno upravljanje našim životom i zdravljem te spremnost na promjene.

Za početak, trebamo sami sebi definirati uspjeh

Za mnoge, uspjeh je postizanje profesionalnih ciljeva, ostvarenje financijske stabilnosti, ili postizanje osobnih ambicija. No, važno je shvatiti kako pravi uspjeh nije samo u vanjskim postignućima, već u održavanju unutarnjeg zadovoljstva i balansa. Drugim riječima, bez mentalnog i fizičkog zdravlja, niti jedan vanjski uspjeh neće nam donijeti zadovoljstvo i ispunjenje.

Stoga, ako odmah na početku u svoju jednadžbu uspjeha kao faktor ne ubacimo očuvanje zdravlja, vrlo je vjerojatno kako nam ono neće biti prioritet i još je vjerojatnije kako ćemo ga po putu izgubiti.

Tehnike opuštanja

Za prvi korak u očuvanju mentalnog zdravlja možemo naučiti barem jednu tehniku opuštanja koja će nam pomoći u održavanju unutarnjeg mira (to može biti bilo koja vrsta meditacije, tehnika disanja s produljenim izdahom, ili neka tehnika opuštanja tijela poput tehnike Body Scan ili Progresivne mišićne relaksacije). Kada je usavršimo bilo bi je dobro prakticirati svaki dan preventivno, a posebice kada smo “pod prevelikim stresom”.

Također, važno je osvijestiti svoje osobne i poslovne vrijednosti i nastojati posložiti svoj život u skladu s vlastitim vrijednostima, a ne mijenjati svoje vrijednosti kako bismo se uklopili u život i posao koji od nas okolina očekuje. Očuvanje vlastitog integriteta jedan je od važnih faktora očuvanja zdravlja.

Foto: Unsplash

Postavljanje granica

Jedna od važnih vještina je i vještina postavljanja granica sebi i drugima. Sebi u smislu njegovanja samodiscipline i zdravog načina života, a drugima u ograničavanju negativnih utjecaja na nas same, ali i boljeg upravljanja svojim vremenom i rasporedom.

Mindfulness

Mindfulness, može biti jedan od naših glavnih saveznika u postizanju uspjeha bez izgaranja. Praksa svjesne prisutnosti pomaže nam da budemo prisutni u trenutku, smanjuje razinu stresa i anksioznosti, povećava fokus i koncentraciju te poboljšava emocionalnu ravnotežu. Povećana svjesnost nam pomaže u donošenju promišljenih i racionalnih odluka, što je ključno za uspjeh u bilo kojem aspektu života.

Fizička aktivnost i druženje

Fizička aktivnost također igra vitalnu ulogu u održavanju mentalne stabilnosti. Redovito vježbanje ne samo da pomaže tijelu, već i umu, poboljšavajući raspoloženje i smanjujući anksioznost. Osim toga, održavanje bliskih odnosa s obitelji i prijateljima pruža nam emocionalnu podršku koja je neophodna za suočavanje sa životnim izazovima. Naučiti reći “ne” i stvoriti jasnu granicu između poslovnog i privatnog života, ako je to moguće, može biti jedan od važnijih koraka prema smanjenju stresa.

Prehrana

Prehrana je još jedan ključan aspekt koji često zanemarujemo u užurbanom načinu života. Planiranje obroka unaprijed može nam uštedjeti vrijeme i osigurati da jedemo nutritivno bogate obroke, čak i kad smo pod pritiskom. Jednostavni i zdravi recepti mogu nam pomoći da se hranimo pravilno bez previše truda. Grickalice poput voća, orašastih plodova i jogurta idealne su za brze, zdrave obroke između obroka, a adekvatna hidratacija ključna je za održavanje energije i koncentracije tijekom dana.

Foto: Unsplash

Hormoni

Naše raspoloženje i osjećaj sreće uvelike ovise o hormonima kao što su dopamin, serotonin i endorfin. Dopamin je neurotransmiter povezan s osjećajem zadovoljstva, motivacije i nagrade. Endorfini su prirodni opijati tijela, koji pomažu u smanjenju boli i izazivaju osjećaj euforije. Serotonin je neurotransmiter koji igra ključnu ulogu u regulaciji raspoloženja, osjećaja sreće i blagostanja.

Postoje prirodni načini za regulaciju ovih hormona. Tjelovježba je jedan od najboljih načina za povećanje razine endorfina, prirodnog “hormona sreće”. Hrana bogata triptofanom, poput puretine, jaja i sjemenki, pomaže u proizvodnji serotonina, dok provođenje vremena s voljenima povećava razinu dopamina. Sunčeva svjetlost također igra važnu ulogu u proizvodnji serotonina, stoga je važno provoditi vrijeme na otvorenom.

Hladno tuširanje može izazvati kombinaciju povećanja dopamina, serotonina i endorfina, što rezultira boljim raspoloženjem, većom energijom i smanjenjem stresa. Osim ovih kemijskih promjena, hladno tuširanje može poboljšati imunološku funkciju, povećati cirkulaciju i smanjiti upale, dodatno doprinoseći osjećaju općeg blagostanja.

Za postizanje ovih učinaka, preporučuje se postepeno uvođenje hladnog tuširanja u dnevnu rutinu. Početnici mogu započeti s kraćim izlaganjem hladnoj vodi, postupno povećavajući trajanje kako bi omogućili tijelu da se prilagodi.

Iako ne možemo zaustaviti proces starenja, možemo poduzeti korake kako bismo usporili njegov tijek i smanjili svoju biološku dob. Zdrava prehrana bogata antioksidansima i hranjivim tvarima pomaže u borbi protiv starenja stanica. Redovita tjelovježba održava mišićnu masu i fleksibilnost, dok kvalitetan san omogućava regeneraciju tijela i uma. Upravljanje stresom također ima pozitivan učinak na starenje i opće zdravlje.

Uspjeh bez izgaranja je moguć, ali zahtijeva svjesno ulaganje u naše fizičko i mentalno zdravlje

Pravilnom prehranom, redovitom tjelovježbom, upravljanjem stresom, mindfulnessom i prirodnim reguliranjem hormona sreće možemo postići ravnotežu koja nam omogućuje da napredujemo bez negativnih posljedica po naše zdravlje. Ulaganjem u ove aspekte svog života, ne samo da ćemo biti uspješniji, već ćemo se i osjećati bolje, zadovoljnije i ispunjenije. Na taj način možemo postići trajni uspjeh koji ne dolazi na račun našeg zdravlja, već ga podržava i jača.

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Što o zapošljavanju moraju znati poduzetnici koji zapošljavaju 1. put, ali i 31. put: Ovo vjerojatno niste znali

Nemaju ni 30 godina, a njihovi biznisi rasturaju: Upoznajte mlade poduzetnice Anu Hrgovčić i Mirnu Matković

brend-prirodne-kozmetike

7 koraka kako izgraditi vlastiti brend prirodne kozmetike

Prijava za članice

Pretraga

znn