Zdrav odnos
s novcem

Moć novca na Poduzetničkom mindsetu za mlade

Moć novca na Poduzetničkom mindsetu za mlade

Serijska poduzetnica Kristina Ercegović, osnivačica portala Moj novac i Vjeko Peretić, osnivač Pro grupe, istaknuli su da su hrvatski građani po financijskoj pismenosti u prosjeku Europske unije, ali da prostora za napredak imaju u financijskoj odgovornosti. Peretić je mladima savjetovao da se pri izboru kredita savjetuju s profesionalcima – kreditnim posrednicima.

Foto: Vjeko Peretić, autor: Jozo Čabraja

Hrvatski startupi prepoznaju moć umjetne inteligencije i pomoću nje stvaraju aplikacije kojima osvajaju svijet. Daidream, startup iz Vukovara, radi na edukativnoj aplikaciji za djecu, a Rearm, startup iz Škabrnje, na platformi za programiranje na temelju „no-code“ koncepta.

Mladi IT-ovci svoje su planove otkrili na konferenciji Poduzetnički mindset za mlade u Zagrebu.

Tales of Mello platforma je koja će djeci nuditi interaktivan i edukativan sadržaj. Zahvaljujući umjetnoj inteligenciji edukativni će se sadržaji personalizirati, a djeca će moći stvarati i vlastite sadržaje. Aplikacija je prvo namijenjena DACH regiji, tj. Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj, ali u nastavku godine njome želimo osvojiti cijelu Europu, kazao je Zvonimir Kišurek, suosnivač startupa Daidream.
Aplikacija Tales of Mello javnosti će se idući tjedan predstaviti u Vukovaru, a nakon toga u Zagrebu.

Mi radimo na ‘no-code’ rješenju, prirodnom nastavku evolucije programiranja. Prethodila su mu ‘low-code’ rješenja poput WordPressa. Naš je koncept programiranja baziran na komponentama. Korisnici pomoću ‘drag and drop’ sučelja jednostavno mogu stvarati programe za potrebe svojih tvrtki. Takvim alatima ubrzavamo programiranje, a njihovim korisnicima nije potrebno prethodno tehničko znanje. Korisnike sada trebamo osvijestiti o mogućnostima koje im nude takvi alati. Primarno tržište za naše ‘no-code’ rješenje su Sjedinjene Američke Države, otkrio je Josip Ivković, suosnivač Rearma.

Martina Silov, predsjednica Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju CroAI, kazala je kako se umjetnoj inteligenciji velike mogućnosti otvaraju u upravljanju odnosima. Naime, čovjek teži tome da se netko o njemu brine, tj. da ga povezuje s uslugama koje su mu potrebne. Dobra rješenja koja uključuju umjetnu inteligenciju, mogu preuzeti brigu o njegovim financijama, edukaciji, zdravlju, fitnessu, zabavi, kućnom ljubimcu i automobilu.

Mlade konferencijom Poduzetnički mindset za mlade želimo potaknuti na otkrivanje njihovih talenata i ohrabriti ih da se u životu bave onime čime se žele baviti. Nadamo se da će pritom gajiti poduzetnički duh koji uključuje proaktivnost, odgovornost, marljivost, ustrajnost, kreativnost i inovativnost. Kao što nam pokazuju uspješni startupovci, mladi iz Hrvatske danas svojim idejama i predanim radom mogu osvojiti svijet, rekao je Ognjen Bagatin, utemeljitelj konferencije Poduzetnički mindset za mlade.

Na konferenciji se govorilo o propulzivnim područjima gospodarstva u kojima poduzetnički duh trenutačno može stvoriti veliku novu vrijednost. Među tim su područjima, uz umjetnu inteligenciju, financije, ESG, komunikacije te proizvodnja za nišna tržišta.

Ružica Božić Cerovac i Domagoj Cerovac koji vode Muzej čokolade te Sonja Trajanovski Marszalek i Berislav Marszalek koji stoje iza platforme Entrio, razotkrili su kako izgledaju usponi i padovi parova koji zajedno vode posao.

Kad imate izvanrednu ideju, nemojte čekati da vam se poklope zvijezde! Na putu se događaju čuda. Ako ste u dvoje, bit će vam lakše. Kada radite u paru, to vam u najtežim vremenima daje dodatnu snagu. Imamo isti problem i zajednički cilj, neke su od poruka koje su mladima uputili uspješni poduzetnički parovi. U šali su dodali da se u poduzetništvu premalo cijeni čimbenik „baka“. Naime, pomoć baka poduzetničkim je parovima kad su djeca u pitanju, dragocjena.

Kako je to kad se djeca uključe u obiteljski posao, ispričale su Ivona Bačelić Bumbak iz tvrtke Bačelić, Petra Mesarić Horvat iz IM-Compa i Tena Majetić iz Cateringa Majetić i Majestic Parka.

Otkrile su da su se u tvrtkama svojih roditelja trebale dokazivati više od drugih djelatnika, pa su drugim potencijalnim nasljednicima obiteljskih tvrtki preporučile da prvo poslovno iskustvo steknu u tvrtkama s kojima nisu obiteljski povezani.

Daniel Kvesić iz Bokarta kazao je kako je za poduzetnika najgore zlo tzv. comfort zona. On smatra da se poduzetnik i njegov posao razvijaju dok postoje izazovi.

Šesto izdanje konferencije Poduzetnički mindset za mlade koje se održalo pod nazivom „Koja je tvoja supermoć?“, okupilo je nekoliko stotina studenata, mladih poduzetnika i poslovnih ljudi. Konferenciju je organizirala medijska platforma Poduzetnik, uz programskog partnera EY Hrvatska i partnera Visoko učilište Algebra.

Foto: Jozo Čabraja

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Što o zapošljavanju moraju znati poduzetnici koji zapošljavaju 1. put, ali i 31. put: Ovo vjerojatno niste znali

Nemaju ni 30 godina, a njihovi biznisi rasturaju: Upoznajte mlade poduzetnice Anu Hrgovčić i Mirnu Matković

brend-prirodne-kozmetike

7 koraka kako izgraditi vlastiti brend prirodne kozmetike

Prijava za članice

Pretraga

znn