Zdrav odnos
s novcem

Koliko košta PVC stolarija za vaš dom?

Koliko košta PVC stolarija za vaš dom?

Već dugo vremena prozori i vrata nisu samo funkcionalni element doma, oni su i estetski detalj i uvelike utječu na izgled i vrijednost objekta.
Mi volimo reći da komfor i toplina u domu započinje sa prozorima i vratima. Kada se sagrađena kuća zatvori sa vratima i prozorima, tada to postaje dom, vaš prostor u koji nitko ne može ući bez vaše dozvole.

Osim toga, komfor čini i visoka energetska učinkovitost današnjih prozora i vrata. Pitanje na koje bi svi voljeli znati odgovor prilikom prvih planova o svome domu je: Koliko košta taj komfor?

Proizvođači stolarije ne vole odgovarati na pitanja koja je cijena prozora i vrata po m2 jer cijena ovisi o jako puno elemenata. Cijena vanjske stolarije ovisi prvenstveno o izboru materijala, boji, vrsti i debljini profila, vrsti i debljini stakla, zatim o izboru sjenila, dodataka…

Današnji kupac vanjske stolarije za svoj dom najčešće bira PVC stolariju koja je izrađena od profila sa 6 komora i 3 brtve, ostakljena sa troslojnim staklom sa 2 LOW-e premaza, punjeno plinom. Najčešći izbor za vanjsko sjenilo je roleta te vanjska žaluzina, dok je u primorskom kraju popularnija grilja, u svakom slučaju vanjsko sjenilo je neizostavan element suvremenog doma.

U nastavku vam donosimo savjete na kojim stvarima ne smijete štedjeti prilikom izbora PVC stolarije i koja je to cijena navedene kombinacije koju smatramo optimalnom za vaš dom.

TOP 5 stvari na kojima nikako ne trebate štedjeti prilikom izbora PVC stolarije

 1. Birajte PVC profil s koeficijentom prolaska energije (Uf) <1,0, to je najčešće profil sa 6 komora i 3 brtve, minimalno 76 mm dubine, uz to svakako birajte troslojno staklo.
 2. Birajte PVC profile renomiranih proizvođača koji imaju stijenku A klase, kvalitetan prozor mora imati čelično ojačanje unutar profila u debljini prema preporukama proizvođača.
 3. Važna stavka vaših prozora i vrata je i okov te preciznost u izradi i montaži.
 4. Birajte proizvođače u Hrvatskoj koji imaju više godina iskustva u proizvodnji stolarije, raspitajte se koju vam garanciju daje proizvođač i je li vam dostupan u slučaju da nastane potreba za servisom, izmjenom okova, ključeva, podešavanjem okova i sl.
 5. Svakako odmah izaberite i vanjsko sjenilo za vaše prozore, pogotovo prozore koji su izloženi suncu.

Foto: Mogućnosti boja PVC stolarije

Kako uštedjeti prilikom izbora prozora i vrata?

Samim time što birate PVC stolariju, vi štedite. Štedite prilikom kupovine jer je jeftinija varijanta od aluminijske stolarije, kvalitetne drvene stolarije i kombinacija kao što su drvo-aluminij ili PVC-aluminij. Štedite i dugoročno na uštedi energenata i održavanju.

Nakon što smo naveli stvari na kojima ne trebate štedjeti, a to su stvari koje utječu na kvalitetu prozora i vrata, sada ću vam nabrojati nekoliko stvari na kojima možete uštedjeti, a da to ne utječe na kvalitetu vaše stolarije.

 1. Boja PVC stolarije: PVC bijela stolarija je najjeftiniji izbor, svaka druga boja je 25-30% skuplja u odnosu na bijelu boju.
 2. Gotovo svaki kupac se odluči na mrežice za insekte koje su dodatna oprema prozora i vrata, fiksni komarnici su puno jeftinija varijanta od rolo ili harmo komarnika.
 3. Klizne stijene i ulazna vrata su financijski veće stavke vaše ponude, posavjetujete se s proizvođačem o modelu ulaznih vrata, postoje cjenovno prihvatljiviji modeli vrata kod kojih postoji razlika u izgledu, bez razlike u funkcionalnosti. Velika razlika u cijeni može biti i na dodatnoj opremi, npr. modelu rukohvata.
 4. Klizne stijene su sinonim modernog doma i najvjerojatnije najskuplji element vaše stolarije, postoji više sustava u kojima se mogu izraditi klizne stijene, neki su manje, a neki više funkcionalni, razlika je najčešće u težini rukovanja i u visini praga. Najskuplji i najekskluzivniji model je podizno-klizna stijena.
 5. Ukoliko planirate vanjska sjenila koja se pokreću na motor, razmislite treba li vam motor na manjim prozorima, npr. u spavaćoj sobi, vešeraju, radnoj sobi i sl. Ručno pokretanje je naravno jeftinija varijanta od pokretanja na motor, a kada smo kod pokretanja na motor, tipkalo na zidu je jeftinija varijanta od daljinskog upravljanja, jer osim daljinskog upravljača na svaki motor je potrebno dodati i prijemnike.
 6. Za vanjska sjenila smo rekli da su obavezan element suvremenog doma, možete ih eventualno izbjeći na otvorima do kojih ne dopire sunce, cjenovno najprihvatljivija vanjska sjenila su rolete, a svi znamo da su rolete i najpraktičniji izbor. Skuplji izbor su vanjske žaluzine i grilje.

Koliko košta PVC stolarija po m2?

Na temelju jedne prosječne obiteljske kuće, koja uz prozore i balkonska vrata sa roletama na ručno pokretanje, ima i 1 ulazna vrata i 1 ekskluzivnu PVC podizno-kliznu stijenu, možemo reći da bi cijena bila od prilike 350 eura po m2 stolarije, za bijelu boju, i od prilike 450 eura po m2 stolarije, za PVC stolariju u boji po izboru. Navedena okvirna cijena se odnosi na energetski učinkovitu opciju PVC stolarije koja je izrađena od profila sa 6 komora, 3 brtve i ostakljena sa troslojnim staklom.

Marina Valentić, Valent commerc i Planer gradnje

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Što o zapošljavanju moraju znati poduzetnici koji zapošljavaju 1. put, ali i 31. put: Ovo vjerojatno niste znali

Nemaju ni 30 godina, a njihovi biznisi rasturaju: Upoznajte mlade poduzetnice Anu Hrgovčić i Mirnu Matković

brend-prirodne-kozmetike

7 koraka kako izgraditi vlastiti brend prirodne kozmetike

Prijava za članice

Pretraga

znn