Zdrav odnos
s novcem

Kako se učlaniti u učenički servis i pronaći ljetni posao?

Kako se učlaniti u učenički servis i pronaći ljetni posao?

Kraj školske godine znači samo jedno – početak dvomjesečne pauze za odmor i opuštanje, ali i za rad i zaradu prvog novca. I mlađi od 18 godina mogu potpuno legalno zaraditi novac putem učeničkih servisa, no to nije jedini benefit rada u mladim danima. Radna okolina već od najranije dobi odlična je za stjecanje radnih navika i iskustva koje će kasnije biti i jedno od prvih natuknica na životopisu prilikom traženja prvog, velikog posla.

Koraci za učlanjenje u učenički servis

Kako bi mladi mogli obavljati neki privremeni ili sezonski posao, za početak se trebaju učlaniti u učenički servis, odnosno agenciju koja služi za isplatu plaća. Prvi korak je otvaranje žiro ili tekućeg računa u željenoj banci, a zatim učlanjenje u učenički servis za što će vam biti potrebni:

 • Osobna iskaznica ili neki drugi dokument koji sadrži vaš OIB,
 • Potvrda škole o redovitom školovanju za tekuću godinu (nabaviti je možete u školskoj referadi ili tajništvu),
 • Ako ste maloljetni, potpisana suglasnost roditelja/skrbnika te preslika njihove osobne iskaznice,
 • Preslika ugovora ili kartice vašeg žiro ili tekućeg računa (mora glasiti na učenika, a opunomoćenik može biti roditelj ako je osoba mlađa od 18 godina),
 • Popunjena prijavnica, koju ćete pronaći na stranici vaše škole.

Naravno, i mladi koji rade preko učeničkih servisa zaštićeni su Pravilnikom o obavljanju djelatnosti u svezi sa zapošljavanjem u kojem je navedeno kako učenici mogu raditi isključivo privremene i sezonske poslove za vrijeme školskih praznika, odnosno zimskog, proljetnog i ljetnog odmora. Nadalje, za posredovanje za rad maloljetnog redovitog učenika srednjoškolske ustanove moraju imati pisanu suglasnost njegovog zakonskog zastupnika ili skrbnika, a za učenike mlađe od 15 godine i pisanu suglasnost nadležnog inspektora.

Foto: Pexels

Koliko iznosi satnica i koje je maksimalno dozvoljeno radno vrijeme?

Minimalna učenička satnica ove je godine izjednačena sa studentskom te iznosi 5,25 eura po satu, a učeniku se plaća isplaćuje u roku od 15 dana nakon obavljenog posla, odnosno nakon što učenik po objavljenom poslu dostavi ugovor.

Puno radno vrijeme za maloljetne učenike je 7 sati dnevno, odnosno 35 sati tjedno. Ako imate više od 15 godina, možete raditi 8 sati dnevno, odnosno 40 sati tjedno. Ako radite dnevno više od 4,5 sata, imate pravo na stanku od najmanje 30 minuta. Također, ako radite dva uzastopna dana, imate pravo na odmor od najmanje 14 sati neprekidno te imate pravo na tjedni odmor u trajanju od najmanje 48 sati neprekidno. Imajte na umu da je maloljetnim učenicima zabranjen rad između 20 sati navečer i 6 sati ujutro.

Koje poslove učenici smiju raditi?

 • Pomoćni poslovi u trgovinama: Skladištenje, slaganje robe, rad na blagajni.
 • Uslužne djelatnosti: Pomoćni rad u restoranima, kafićima, fast foodovima.
 • Promocije i marketing: Distribucija letaka, promotivni poslovi, dijeljenje uzoraka.
 • Administrativni poslovi: Unos podataka, arhiviranje, kopiranje dokumenata.
 • Sezonski poslovi: Berba voća, pomoćni poslovi na plažama, rad na bazenima.

Koje poslove učenici ne smiju raditi?

 • Opasni poslovi: Rad s opasnim strojevima, kemikalijama ili na visinama.
 • Teški fizički poslovi: Poslovi koji zahtijevaju podizanje teških tereta.
 • Noćni rad: Djeca ne smiju raditi noću, između 22:00 i 06:00 sati.
 • Rad u ugostiteljstvu s alkoholom: Djeca ne smiju raditi u ugostiteljskim objektima gdje se primarno prodaju alkoholna pića.
 • Poslovi s visokim rizikom: Građevinski poslovi, rad na gradilištima ili u industriji.

Kako pronaći ljetni posao?

Učenički servis odlično je mjesto za pronalazak sezonskog posla gdje osim opisa i lokacije možete pronaći i kontakte odgovornih osoba. Također, raspitajte se u lokalnim trgovinama, skladištima, uredima, bazenima, restoranima, hotelima i barovima treba li im pomoć tokom ljeta, posebno ukoliko živite ili ljetujete u blizini mora. Uvijek će vam netko rado pomoći ili vas barem uputiti na mjesta gdje traže učenike. Možete pokušati i putem web stranice MojPosao ili aplikacije LinkedIn, a uvijek se možete raspitati i u lokalnim Facebook grupama.

I jedna napomena za kraj… Ponekad poslodavci, posebno na udarnim turističkim lokacijama, raspišu natječaje već početkom kalendarske godine. Ako ove godine niste ulovili željeni posao, ne zaboravite ranije pregledati web stranice poduzeća i javiti se odmah po otvaranju natječaja.

Sretno!

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Što o zapošljavanju moraju znati poduzetnici koji zapošljavaju 1. put, ali i 31. put: Ovo vjerojatno niste znali

Nemaju ni 30 godina, a njihovi biznisi rasturaju: Upoznajte mlade poduzetnice Anu Hrgovčić i Mirnu Matković

brend-prirodne-kozmetike

7 koraka kako izgraditi vlastiti brend prirodne kozmetike

Prijava za članice

Pretraga

znn