Zdrav odnos
s novcem

Amika Tomčić: Važno je naučiti upravljati svojim očekivanjima od novca i prema novcu, a sistemske konstelacije su izvrsna metoda za to

Amika Tomčić: Važno je naučiti upravljati svojim očekivanjima od novca i prema novcu, a sistemske konstelacije su izvrsna metoda za to

Amika Tomčić astrologijom se bavi više od 30 godina od čega profesionalno posljednjih 25. Posjeduje prestižnu diplomu američkog Master´s Degree Certification Course Noela Tyla koju je stekla prije 20 godina. Dvogodišnju edukaciju za voditelja sistemskih strukturnih konstelacija završila je u SKOLI Branke Devčić prema standardima kvalitete Österreichisches Forum für Systemische Aufstellungsarbeit (ÖfS), a na istoj Školi danas radi i kao jedan od voditelja edukacije.

  • S puno toga se različitog baviš i dosta si edukacija završila. Što sve?

Amika: Doktorirala sam kineziologiju, diplomirala TV i filmsku režiju, završila Master Course psihološke astrologije, Školu za voditelje sistemskih strukturnih konstelacija SKOLA te edukaciju za Solution Focus Brief Therapy coacha. Poduzetnica sam na području fitnesa i rehabilitacije, predajem na SKOLI sistemskih konstelacija te na Učilištu Magistra za osposobljavanje odraslih u fitnesu, pilatesu i jogi. Držim i svoju Školu astrologije.

  • Što najviše voliš raditi?

Amika: Zapravo, ja rijetko radim ono što ne volim. To mogu izdržati samo kraći period dok se ne stvore uvjeti za promjenu. Ono što odabirem raditi me ispunjava na puno razina i to je za mene najvažniji selekcijski kriterij koji sa godinama postaje sve stroži. Ako me ne veseli, ne prihvaćam posao.

Najveći dio mog radnog vremena provodim u konzultantskoj djelatnosti, u radu sa pojedincima i organizacijama kroz sistemske konstelacije, coaching i astrologiju.

I obožavam svoju ulogu predavača! Imam veliku strast za znanjem koje rado dijelim. Kažu mi da imam talent za prenošenje znanja i nekako, čime god da se bavim, a bilo je toga, uvijek završim u toj ulozi.

  • Kakva su ti iskustva danas kao predavača, a ranije asistenta u Školi za voditelje sistemskih konstelacija?

Amika: Uloga predavača u Školi sistemskih strukturnih konstelacija SKOLA najmlađa je u mom portfoliju. Iznimna mi je čast što sam učila sistemske konstelacije od Branke Devčić, pionirke na tom području u Hrvatskoj. I zahvalna sam što me je prepoznala i ponudila mjesto predavača u njezinoj SKOLI.

Konstelacije su duboka i vrlo složena metoda koju je teško strukturirati i prenijeti, stoga je izazov tim veći. A ja volim izazove! Dosadašnja iskustva kao predavača su zanimljiva i intenzivna. Baš kao i na svakom drugom području, podučavajući druge i trudeći se prenijeti nešto kompleksno tako da bude razumljivo i jasno, i sama se usavršavam, učim, sistematiziram svoje znanje i iskustva. Polaznici kažu kako vole moju strukturu i jasnoću iako su one za neke u pojedinim trenucima preintenzivne. Oni uče samnom, ja učim sa njima. To je ljepota tog posla.

  • Iz tvog bogatog iskustva, što sve može utjecati na naš odnos s novcem, a što na uspjeh u poslu?

Amika: Utječe zapravo sve, ali ne kauzalno u smislu to i to će donijeti takve i takve rezultate.

Čovjek je složeno biće koje treba promatrati holistički i multidimenzionalno. Sve su teme u nama povezane i isprepletene te ih možemo samo pokušati izdvojiti npr. temu novca i posla i o tome izolirano razgovarati. Naše podneblje, preci, obitelj, prijatelji, partneri, obrazovanja, iskustva (osobito frustracije!), svi odabiri, kondicioniranja, uvjerenja, unutarnji dijelovi… sve to utječe, najprije na doživljaj novca i posla, a tek potom na našu sposobnost da u tim područjima uspijemo i taj uspjeh doživimo.

Tu dolazimo do važnog pitanja – što je za svakoga od nas kriterij uspjeha? Je li to količina novca u protoku ili na zalihi, je li to broj nekretnina ili dionica; je li to mogućnost da si priuštimo ispunjenje viših ljudskih potreba ili pak sigurnost? Ili je financijski uspjeh ako imamo više od drugih? To se kroz povijest često pokazalo kao važan kriterij. Za neke je financijski uspjeh jasno definiran točno određenom brojkom ili npr. brojem dalekih putovanja koje si godišnje mogu priuštiti. I tako unedogled. Za novac rijetko tko od nas, na bilo kojem stupnju financija, kaže – dovoljno mi je. Jer instinktivno ili iskustveno znamo da je to tako samo u tom trenutku.

Isto je i s karijerom. Uspješnost gledana sa strane izgleda potpuno drugačije nego iznutra. Mnogi će vidjeti i slaviti vaš uspjeh dok ćete se vi sami doživljavati prosječnim ili totalnim promašajem. Uspješni smo onda kada smo zadovoljili svoje vlastite, unutarnje kriterije. Za nekoga je poslovni uspjeh neki dublji osjećaj smisla u onome što radi, netko treba uživati; drugi pak žele mjerljive rezultate a treći pak trebaju konkretan, praktično upotrebljiv rezultat svog rada. I opet, tako unedogled.

  • Što je presudno za naš dobar i zdrav odnos s novcem?

Amika: Od presudne je važnosti očistiti ga od projekcija i potreba koje stoje iza njega.

Što to konkretno znači? Da bismo trebali doći do stadija u kojem je novac – samo novac tj. sredstvo razmjene. A novac je zapravo često nositelj drugih osobnih i obiteljskih tema – na njega projiciramo, od njega nesvjesno očekujemo da bude nešto što on nije: izvor samopouzdanja, iskaz ljubavi, sredstvo osvete, dokaz sigurnosti…

Nerijetko imamo neku nezadovoljenu potrebu (npr. sigurnost) za koju mislimo da ćemo je riješiti jednoga dana kada budemo imali dovoljno novaca. I tako nam neprestano izmiče, i taj dan, i novac i ispunjenje te potrebe. Jer je pokušavamo ispuniti za nju na pogrešnom mjestu.
Novac treba očistiti od silnih emocija, ne vezivati za njega, očekivati neočekivano u svim smjerovima. Novac je energija te baš kao i život sam – nepredvidljiv i nekotrolabilan, samo imamo iluziju da ga kontroliramo.

Što ne znači, naravno, da ne treba uopće voditi računa o novcu, da ne treba planirati, ulagati i štedjeti. Samo se treba odreći iluzije i očekivanja da ga možemo držati u šaci. Recentna zbivanja su nam to dokazala (epidemija, potresi…) baš kao i povijest u kojem se ciklusi ekonomskog rasta i recesije izmjenjuju i nastavit će se izmjenjivati bez naše kontrole.

Rekla bih i da je važno naučiti upravljati svojim očekivanjima od novca i prema novcu. Sistemske konstelacije su izvrsna metoda za to.

  • Kako ljudi mogu prepoznati dobrog sistemskog konstelatora/icu?

Amika: Ovo je odlično pitanje i hvala ti na njemu! Najprije, dobar konstelator mora imati adekvatnu specifičnu edukaciju, ali rekla bih i kvalitetno opće obrazovanje te se treba stalno usavršavati i puno raditi! Dobar konstelator je osoba koja sistemski pristupa najprije svom životu a tek potom je spreman na sisteme drugih. Dobar konstelator vam neće reći da su konstelacije jedina, apsolutna i svemoguća metoda. Nadalje, dobar konstelator vam neće sebe prikazati kao „onog koji će za vas sve riješiti“ te će poštovati vaše dostojanstvo i sudbinu ne oduzimajući vam odgovornost za vaš život.

Dobar konstelator će vam ponekad reći „ne“ jer će prepoznati da nije vrijeme, da niste spremni za postavljanje svoje konstelacije ili će prepoznati vaša neprimjerena očekivanja od konstelacija. Dobar konstelator će vam ulijevati povjerenje – od načina komunikacije do vođenja računa o vama u svim dijelovima konstelacijskog procesa. I nakon njega.

  • U čemu je razlika između sistemskih i obiteljskih konstelacija?

Amika: Obiteljske konstelacije (prema Hellingeru) bave se dominantno, a nekad i isključivo obiteljskim temama te su intervencije i metoda ponešto drugačiji. Uglavnom se organiziraju dnevni ili višednevni seminari te se postavlja ista tema za sve (npr. odnos sa majkom). Nekad se pak određenim kriterijima među polaznicima na licu mjesta biraju oni čije se teme postavljaju.

Sistemske strukturne konstelacije (prema Sparer i Varga von Kibed) obuhvaćaju šire područje tema – od neživih sistema poput organizacija i novaca, preko obitelji do unutarnji dijelova pojedinca. Sistemske strukturne konstelacije bave se širim područjem od kojih su obiteljske konstelacije u užem smislu samo jedna, iako vrlo važna, tema a postavljaju se za određenog klijenta u, za njega odvojenom, terminu.

  • Što bi poručila našim čitateljima?

Amika: Umjesto na probleme, usmjerite se na rješenja. Ne gledajte u ono što nemate (ionako toga tamo nema) nego u ono što imate. I nemojte život shvaćati preozbiljno, igrajte se!

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Što o zapošljavanju moraju znati poduzetnici koji zapošljavaju 1. put, ali i 31. put: Ovo vjerojatno niste znali

Nemaju ni 30 godina, a njihovi biznisi rasturaju: Upoznajte mlade poduzetnice Anu Hrgovčić i Mirnu Matković

brend-prirodne-kozmetike

7 koraka kako izgraditi vlastiti brend prirodne kozmetike

Prijava za članice

Pretraga

znn